A vendégeket Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója köszöntötte, aki Szentendre egyik lelkének nevezte az immáron 1979 óta a helyszínen alkotó művészt. ?Mindent tud a fákról, a kertről, a malomkőről és a virágokról, amelyek a kopjafa mellett voltak? ? mondta.

mank2

Buhály József munkásságát Wehner Tibor művészettörténész méltatta. Beszédében rávilágított arra, hogy a művész stílusára nagy hatással van nyírségi kötődése, a szegény parasztemberek iránti érdeklődése. ?Az emberbe vetett legmélyebb hit sugárzik alkotásaiból? ? fogalmazott. Hozzátéve, hogy a művészt mindig is a sorsformák és a tünékeny idő ábrázolása érdekelték. ?Szimbolikus jeleket, rejtélyes formákat fedezett fel magának és egy vissza-visszatérő figurát, amelyet tetszése szerint helyez el a kompozícióban. Ez a figura egy idős parasztasszony, pontosabban annak absztrakciója? ? ismertette a művészettörténész. Wehner Tibor szerint a festőművész munkái éppúgy lehetnek valósághűek, mint elvontak. Emellett a szentendreiség tradícióinak markáns megjelenését is észrevételezte.

mank1

A művész tiszteletére sok barátja és alkotótársa is megjelent az eseményen. A temérdek gratuláció mellett Buhály József külön örömmel fogadta Wehner Tibor szavait, akinek meglátásaival elmondása szerint teljes mértékben egyetértett. A festőművész azt is megosztotta velünk, hogy csodálatos élmény számára a szentendrei alkotás és a hely szelleme, a nagy mesterektől pedig rengeteg mindent tanult. A tárlaton az elmúlt 1,5 évtized munkáiból láthatunk válogatást. Gyakran alkalmaz színesceruzát, zsírkrétát és akvarellt, azonban a leginkább porfestékkel szeret dolgozni. ?Először a tartalom van meg, utána jön a forma? ? mesélte a művész, aki a gondolat által vezéreltséget és a belülről fakadó munka fontosságát hangsúlyozta.

mank3

Az estet Dóczy Péter színművész előadása színesítette. A kiállítás november 3-ig minden hétköznap látogatható.

Fotó: Varga Ildikó