fbpx

Festményhamisítókat fogtak el a rendőrök

Festményhamisítókat fogtak el, a hamisítványok között vannak Munkácsy, Gulácsy, Vaszary, Caravaggio, Picasso és Rubens alkotásait másoló képek is, a becsült kár félmilliárd forintra tehető – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Police.hu oldalon hétfőn.

Azt írták: jelentős kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás gyanúja miatt nyomoznak. A műkincsvédelmi nyomozók információi szerint széles körben kezdtek hamis festményeket eredetiként árulni Magyarországon.

Volt olyan híres festmény, amelyről több reprodukció is született.

Egyebek mellett Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Caravaggio, Picasso és Rubens alkotásait hamisították. Az elkövetők a képek előkerülését különböző történetekkel támasztották alá.

„A festményhamisításokkal nemcsak amatőr festők, illetve műgyűjtők, de még szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek”– tették hozzá. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztálya a Somogy és a Nógrád megyei főkapitányság, a keszthelyi és a szentendrei kapitányság rendőreivel közösen április végén nyolc megyében, egyszerre 21 helyszínen tartott kutatásokat, amelyekben 17 ember volt érintett. Az akcióban 120 rendőr vett részt,

lefoglaltak 120 festményt, a hamisítványok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket és egyebek mellett hamis múzeumi pecsétet is. 

A rendőrség közölte: további tárgyi bizonyítékok beszerzése, tanúkihallgatások és a lefoglalt festmények szakértői vizsgálata zajlik.

Nyitókép: Police.hu

A rovat további cikkei