fbpx

Festői korszakok filmen

Forgács Péter nemzetközileg is elismert filmrendező, médiaművész legutóbbi munkája egy kétszáz éven átívelő utazás a magyar múltba. A nézőt Perneczky Géza művészettörténész lényegi kommentárjai vezetik végig különböző korszakokon és festészeti elméleteken. A nagyszabású családregény, amely a képzőművészet és filmezés, a nyilvános és privát élet fúziója egyben, négy generáció története a magyar művészeti élet különböző korszakaiban.

forradalom_elott_201618

A Festői korszakok központi alakja Gánóczy Mária (1927?) festő és filmes, aki dédszülőkig felmenő festőművésznőkkel teli család sarja. Férjével, Breznay József festővel kilenc gyermeket neveltek fel. Gánóczy filmjei és festészete a változatos közép-európai létet is megörökítik. A Forgács-alkotásokra jellemző személyes és történeti rétegzettség a legkülönbözőbb filmnyelvi eszközökkel és textúrákkal jelenik meg: festmények, fakult fotók, 8 mm-es filmfelvételek, híradórészletek, írott dokumentumok és rádió-archívok, valamint napjainkban készült HD-interjúfelvételek váltakoznak.

A vetítésen a kiállításra érvényes belépőjeggyel vehetnek részt az érdeklődők, és a tárlatot is megtekinthetik. A Forradalom előtt című kiállítás a Képzőművészeti Főiskola háború utáni első évtizedének történetébe enged betekintést. Ez a történet éppen olyan zaklatott és sokrétű, mint közös múltunk egésze. Tele túlélni vágyó kisemberekkel, áldozatokkal, árulókkal és persze hősökkel. A művészvilágban mindez talán felfokozottabban, élesebben, drámaibb módon, az utókor számára látványosabban zajlott ? olvasható a Magyar Képzőművészeti Egyetem oldalán.

 

forradalom_elott_201623


A kiállítás olyan korszakról kíván képet alkotni, amelynek egykori szereplői (az akkori főiskolai hallgatók) még köztünk vannak, és mindegyikük a maga módján éli újra a háború és forradalom közti éveket, saját ifjúságát.

 

A több mint száz művet bemutató tárlat olyan műveket állított középpontba, amelyek a később nevet szerzett alkotók főiskolai tanulmányai alatt készültek. Köztük olyan kuriózumokat, mint Csernus Tibor elveszett diplomamunkájának most előkerült szénrajzait, Keserü Ilona ifjúkori tanulmányképeit, Lakner László sokáig lappangó 1956-os tárgyú festményét vagy az iskola későbbi rektorának, Sváby Lajosnak aktstúdiumát. A mesterek munkái között különleges Berény Róbert nagyméretű műteremképe (MNG), amelyet az egyetem tanárai e kiállítás számára restauráltak, és amely fél évszázad után látható újra a nyilvánosság előtt. A kiállított művek között számos szobor és sokszorosított grafika is van. Utóbbiak az egyetem jelentős Művészeti Gyűjteményéből származnak. Köztük kiemelt jelentőségű Kondor Béla 1956-os diplomamunkája, a forradalmat előre sejtető Dózsa-ciklus.

 

Kurátorok: B. Majkó Katalin, Révész Emese.

 

forradalom_elott_201613


FESTŐI KORSZAKOK
(2016, dokumentumfilm, digitális, színes, 133 perc)

2016. november 26., szombat 15 óra / premier előtti bemutató

Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem Főépület (Vetítő) ­? 1062 Budapest, Andrássy út 69.

Rendező: Forgács Péter
Forgatókönyv: Forgács Péter
Konzultáns: Forgách András
Szakértő: Varga János, Lugosi Lugo László, Forgács Péter, Kurutz Márton
Operatőr: Gánóczy Mária, Sass Péter, Forgács Péter
Vágó: Sass Péter
Zene: Másik János
Hang: Zányi Tamás
Gyártásvezető: Kulcsár Zsuzsa
Producer: Kántor László
Gyártó: Fest Film, Matrix Film

Belépőjegy: 600 forint

Nyugdíjasoknak, diákoknak: 300 forint

Ingyenes: szakmai szervezetek (MAOE, MKISZ, AICA) tagjai, művészeti egyetemek hallgatói és oktatói, pedagógusok, a sajtó képviselői, 70. életévüket betöltött személyek, fogyatékkal élők, nagycsaládosok számára

 

A kiállítás megtekinthető 2016. december 4-ig mindennap 10 óra és 18 óra között.

Forrás és fotó: mke.hu

A rovat további cikkei