A korábban a Festők Városa Hangulatfesztivál néven ismert, 2014-ben Rippl-Rónai Fesztivál névre keresztelt rendezvénysorozat immár országos érdeklődést vívott ki magának,  és arra számítanak, hogy a látogatók száma meghaladja a tavalyi 24 ezret ? mondta el Horváth Gáborné, az Együd Árpád Művelődési Központ igazgatója az eseményt megelőző május 17-ei sajtótájékoztatón.

szinek-kepek-fenyek-zaszlokra-almodva-852

A négy nap folyamán bemutatják Bernáth Aurél, Ungvári Károly, Martyn Ferenc munkásságát, az utcatárlatokra 22 zsűrizett művészt és alkotásait várják, emellett 32 kézműves kínálja majd portékáit, a színpadokon pedig olyan kedvelt előadók lépnek fel, mint a Budapest Bár, a Compact Disco, Boogie és a Somogy Táncegyüttes, s mások mellett a Boban Markovic Orchestar is ? közölte az igazgató.

Lechner Judit, a Rippl-Rónai egykori otthonaként, ma múzeumként működő Róma-villa programszervezője arról szólt, hogy az ingatlanhoz tartozó parkban a 18-19. század fordulójára jellemző vásári hangulatot igyekeznek teremteni a festőóriás korának ételeiből készített kóstolókkal, süteménysütő versennyel, a korabeli táplálkozási szokásokról, az egészségről szóló előadásokkal és különböző gyermekprogramokkal. A helyszín kisvonattal is elérhető, a jármű a fesztivál ideje alatt Kaposvár belvárosa és a villa között közlekedik ? jegyezte meg a programszervező.

Jágerné Katona Zsuzsanna, az önkormányzat kulturális referense arról szólt, hogy a fesztivált a kreativitás és az aktív részvétel jellemzi, a programokba korosztálytól függetlenül bárki bekapcsolódhat, talál kedvére való elfoglaltságot. Szólt arról, hogy a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának hallgatói a város főterének ?befestésére? készülnek a napokban, a fesztivált beharangozó akcióba a járókelőket is bevonják.

A kulturális referens kitért arra, hogy Kaposvár mindig fontosnak tartotta Rippl-Rónai szellemiségének, örökségének ápolását, s ehhez kapcsolódóan évek óta erős arculatépítést is végez. Hozzáfűzte: a fesztivál az ő művészetén kívül a villájának hangulatát is szeretné megidézni, annak az épületnek a hangulatát, ahol szeretettel fogadta nemcsak a képzőművészet, hanem az irodalom és a zene képviselőit is.

A fesztivál programjairól bővebb információk a www.ripplfeszt.hu oldalon olvashatók.

 

Forrás: MTI

Fotó: ripplfeszt.hu