Hozzáfűzte: az idei első fesztiválon Cziffra Györgyöt, magát az embert igyekeztek bemutatni, de nem lehet minden évben felvételek levetítésével vagy életrajza felmondásával emlékezni az 1994-ben elhunyt mesterre. ?Cziffra György hagyománya csak akkor válik önjáróvá, ha olyan produkciókat és művészeket hozunk, valamint olyan utánpótlást nevelünk ki, akik a mester szellemiségében tudják folytatni életművét? ? mondta el Balázs János.

Az első Cziffra György Fesztivál négy koncertje után 2017. február 21. és 26. között nyolc nagyszabású hangversenyt szerveznek, a MOM Kulturális Központ mellett már a Zeneakadémián is. ?Egy olyan hagyományról van szó, ami tulajdonképpen teljes egészében szembemegy a mostani világ zenei trendjeivel. Ma a perfekció, a letisztultság egy érzelemmentes megközelítése az uralkodó. Nagyon sok olyan művész van, akinek nincs egyénisége, de hihetetlen, szinte számítógépes hibamentességgel zenél? ? fogalmazott Balázs János, aki szerint Cziffra György egy teljesen más módszert képviselt, mert bár ő is nagy hangsúlyt fektetett a technikai tökéletességre, de egyben egyéniség is volt, senki máshoz nem hasonlítható lendülettel és kisugárzással.

?Ez minden emberben megvan, csak valamiért a mai világ nem ezt segíti elő. Mi egy kicsit ezzel a trenddel szemben szeretnénk visszaállítani a régi romantikus művészi vonalat, amelyet Cziffra György és előtte Liszt Ferenc is képviselt? ? fűzte hozzá a zongorista, aki a hitelesség, az egyéniség, az alázat és az improvizáció fontosságát jelölte meg a Cziffra Györgyhöz köthető szellemiség legbelsőbb jellemzőinek.

Balázs János kiemelte azt is: ezt a szellemiséget képviselik a fesztivál világhírű, máshoz nem hasonlítható érzelmi töltetet kifejezni képes fellépői ? Fazil Say török zongoraművész, Mischa Maisky lett születésű csellista, Jandó Jenő zongoraművész, Lajkó Félix hegedűművész és Rost Andrea operaénekes ?, de ezeket az értékeket szeretnék átadni azoknak a fiatal művészeknek is, akik részt vesznek a fesztivált megelőző februári mesterkurzuson, vagy tagjai lesznek a fesztivál zeneakadémisták, valamint frissen diplomázott zenészekből álló új kamarazenekarának is.

?Arra szeretnénk őket ösztökélni, hogy az érzelmi, és ne a racionális oldalát fogják meg a művészetnek? ? fogalmazott. A mesterkurzusról szólva elmondta, hogy a felsőfokú zenei tanulmányok megléte mellett különösebb kritérium nincs a jelentkezőkkel szemben, az előírt repertoár viszont ? bár Cziffra György neves Bach- és Bartók-művek előadásairól is ? inkább a romantikus zeneszerzők darabjaira koncentrál. A mesterkurzusok mentorai Balázs János mellett olyan kiemelkedő zenészek lesznek ? Vásáry Tamás, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly ?, akik Cziffra György jó barátai, tanítványai, művésztársai voltak.

A 2017-es év újdonságai közé tartozik a fesztivál díja és életműdíja is. Előbbivel a 32 évnél fiatalabb művészek pályakezdését szeretnék támogatni, mintegy elismerést és ösztönzést nyújtva. Az életműdíjat egyrészt olyan neves művészeknek szánják, akik ?egyértelműen a legmagasabb fokon képviselik az egyetemes zenekultúrát?, másrészt a díjazottak között lehetnek azok a tanárok, menedzserek, kulturális szakemberek és intézmények is, akikre ugyan nagyon kevés rivaldafény jut, mégis nélkülözhetetlenek a zenei produkciók színpadra állításához ? mondta el Balázs János. A felterjesztettek közül szakmai grémium választja ki a nyerteseket, az erkölcsi elismerésen túl pénzjutalom is jár a díjakkal.

A zongoraművész beszélt arról is: a fesztivál saját rezidens kamarazenekarának koncertmestere Kállai Ernő Junior Prima-díjas hegedűművész lesz, tagjai pedig olyan fiatal zenészek, akiknek a tudása már megvan, de még nem igen volt lehetőségük megmutatni magukat.

?Azt a belső, csak őrá jellemző indíttatást keressük, amivel Cziffra György ki tudott ríni olyan zseniális zongoraművészek közül is, mint Vladimir Horowitz, Glenn Gould vagy Arthur Rubinstein. Mi ezt az indíttatást szeretnénk kihozni minden egyes művészből, miközben a 21. századi magyar nyelven fogalmazzuk meg az egyetemes és a magyar zenei kultúrát? ? jegyezte meg Balázs János.

Kitért arra is: a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a 2017-es esztendőt követő három évre is vállalta a Cziffra György Fesztivál támogatását, 2021-ben pedig már a zongoraművész születésének 100. évfordulója következik.

Forrás: MTI