A Mittelcinemafest idén november 5-től 16-ig tart a Puskin és a Tabán moziban.

Több olasz alkotóval a közönség is találkozhat majd. Itt lesz a Velencei Filmfesztiválon közönségdíjat nyert Peremlét főszereplője és társrendezője, Francesco Turbanti, Az első nő első filmes rendezője, Marta Savino és női főszereplője, Claudia Gusmano, a Tíz évvel később… rendezője, Stefano Chiantini és az Amanda főszereplője, Benedetta Porcaroli. 

November 5-én a Puskin moziban Felix van Groeningennek az idei cannes-i fesztiválon a zsűri díját elnyert filmje nyitja a 20. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafestet. A Paolo Cognetti azonos című, hazánkban is megjelent regénye alapján készült Nyolc hegy két kisfiú barátságának történetét meséli el, akik felnőttként megpróbálnak letérni az apáik által bejárt útról, ugyanakkor az élet viszontagságai és a döntési helyzetek végül mindig a hazafelé vezető útra viszik őket. A filmet a Mozinet forgalmazza majd januártól.

Paolo Virzìnek az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Premio Francesco Pasinetti-díjjal méltatott Szárazság című filmje Rómában játszódik,

ahol három éve nem esett az eső, és a vízhiány felborítja a szabályokat és a szokásokat. A szomjazó és tilalmakkal teli városban mozognak a film szereplői, fiatalok és idősek, a társadalom peremén élők és sikeres emberek, áldozatok és haszonlesők. Miközben mindegyikük a saját megváltását keresi, életük egyetlen, egyszerre ironikus és tragikus szálon fonódik össze. A filmben szerepel Silvio Orlando, akit Paolo Sorentino Ifjú pápa című sorozatából ismerhet a közönség, Valerio Mastandrea, akit Paolo Genovese Teljesen idegenek című keserű vígjátékában láttunk és Monica Bellucci.

A Velencében a Premio Brian, Nuovoimaie Talent Awardot elnyert A hangyák ura egy, az 1960-as évek végén Rómában nagy visszhangot kiváltó pert elevenít fel.

Aldo Braibanti költőt és drámaírót kilenc év börtönbüntetésre ítélték, mert a vád szerint egyik, a nagykorúságát alig betöltött tanítványára és barátjára fizikai és lelki értelemben is rákényszerítette a saját akaratát. A fiút a családja kérésére pszichiátriai intézetbe zárták, ahol elektrosokk-terápiának vetették alá. Néhány évvel később a kényszerítést törölték a büntető törvénykönyvből. Csupán egy újságíró vállalkozik az igazság feltárására, akinek meg kell küzdenie a gyanakvással és a cenzúrával is.

Szintén Velencében nyert közönségdíjat a Peremlét, melynek főszereplői egy punkegyüttes fiatal tagjai,

akiknek végre alkalmuk nyílik arra, hogy igazán megmutassák magukat: ők lesznek a híres amerikai hardcore punkzenekar bolognai koncertjének előzenekara. Amikor a koncertet lemondják, a három punkzenész nem adja fel: ha nem mehetnek Bolognába, hogy a Defence-szel játszanak, akkor majd a Defence megy hozzájuk Grossetóba. A tervük megvalósítása azonban a vártnál nehezebbnek bizonyul, és nemcsak a vállalkozásuk sikere válik kétségessé, de hármójuk barátsága is veszélybe kerül.

Végül az Olaszország idei Oscar-nevezettje, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon versenyben debütált, Nosztalgia című filmben Felice negyven év távollét után tér vissza szülőföldjére, Nápoly elrettentő részébe, a Sanità városnegyedbe. Újra felfedezi a kerület helyeit, szabályait és a múltat, mely felemészti. A film főszereplője Pierfrancesco Favino.

Nyitókép: Nyolc hegy