Tavaly tíz alkotó kapta meg az ösztöndíjat ? mondta el Mascher Róbert. ?Hazaért ez az ösztöndíj abból a szempontból, hogy a művészek, de még a zsűri tagjainak fele is FISE-tag vagy az volt? ? fejezte ki örömét.

Felhívta a figyelmet: a gazdasági folyamatok is afelé mutatnak, hogy a kreatívipar-ágak képviselőire és a kézműves iparművészekre reményteljes jövő vár. Mint mondta: a sorozatgyártásnak és a dizájn térhódításának köszönhetően a kézzel készített munkákra egyre nagyobb a piaci kereslet. A Kozma Lajos-ösztöndíjnak köszönhetően a fiatalok egy év alatt egy terméket vagy egy brandet tudtak kifejleszteni ? tette hozzá Mascher Róbert. ?Az iparművészetnek a 70-es?80-as években volt egy periódusa, amikor azt hittük, a technológiai fejlődés elsodorja az egyedi készítésű tárgyakat, de ma már biztosan tudjuk, hogy kereslet mutatkozik a munkánkra? ? fogalmazott.

 

Elmondta, hogy a kiállításon Bakos Boglárka Olaszországban élő divattervező Moiré elnevezésű kollekcióját mutatja be, amely az úgynevezett moiré hatás által létrehozható optikai illúziókat és animációkat dolgozza fel textilen. Gelley Kristóf ötvös ezüst-evőeszközkészletet tervezett, míg Hári Andrea beton- és porcelánkészlettel mutatkozik be. Kovács Ágnes Egy lap; egy tárgy címmel egyetlen lapból építkező táskakollekciót, míg Szabó Péter Reflexió konstrukciók címmel üvegszobrokat mutat be, Somogyi Éva pedig papírból készült dekorációs papírlámpacsaládjával van jelen a kiállításon.

 

Szirmay Zsanett Soundweaving című projektjét, a lyukkártyás-zengőfésűs zenelejátszóra átírt dallamokat a tradicionális afgán csomózott szőnyegek motívumvilága ihlette. Farkas-Pap Éva rétegelt lemezből készült tárgyakat és ülőbútorokat tervezett, míg Simon Viktória Rétegek játéka című ezüst-ékszerkollekciója a szívmedálból indult ki. Varga Dóra 2084 című installációjában az üvegszobor, a zene, a fény és a tömeg kerül kölcsönhatásba.

Matiszlovics Tibor, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) szolgáltatási igazgatója a megnyitón emlékeztetett arra, hogy az ösztöndíjasok beszámolótárlata eddig minden évben az Iparművészeti Múzeumban mutatkozott be. Az idén az intézmény nem tudta befogadni a kiállítást, ezért rendezik meg a FISE Galériában.

 

Kiállító művészek: BAKOS Boglárka, FARKAS-PAP Éva, GELLEY Kristóf, HÁRI Andrea, KOVÁCS Ágnes, SIMON Viktória, SOMOGYI Éva Erika, SZABÓ Péter, SZIRMAY Zsanett, VARGA Dóra

A kiállítást installálta: Mayer Róbert

Megtekinthető 2016. július 1-ig, hétfőtől-péntekig 13 és 18 óra között a FISE Galériában (1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.).

 

A MANK az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából szervezi, pénzügyileg lebonyolítja, gondozza és dokumentálja a minisztérium fiatal alkotóművészek és művészettörténészek pályakezdését segítő ösztöndíjpályázatait. A Kozma Lajos építész, iparművész és grafikus, műegyetemi tanár tiszteletére létrehozott kézműves iparművészeti ösztöndíjat 1987-ban alapította a Művelődési és Közoktatási Minisztérium azzal a céllal, hogy segítse a 35 év alatti önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges kézműves iparművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. Számukra így három éven keresztül nyílik lehetőség arra, hogy elsősorban alkotómunkával foglalkozhassanak. Minden évben beszámolókiállításon mutatják be az ösztöndíj ideje alatt készült alkotásaikat.

 

Az ösztöndíjra pályázhat minden olyan fiatal kézműves iparművész, aki már önálló művészi tevékenységet tud felmutatni. Nem nyújthat be pályázatot felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgató, államilag finanszírozott másoddiplomás stúdiumát végző hallgató, továbbá aki 2016-ban központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (a DLA-ösztöndíj, az NKA alkotói támogatás) részesül.

 

Az ösztöndíjasonként havi bruttó 100 ezer forinttal járó ösztöndíjban évente maximum tíz fő részesülhet. A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által működtetett szakértői kuratórium bírálja el.

 

A Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíj kuratóriuma:

- Garam Judit ruha- és divattervező művész

- Keppel Márton Péter tagozati titkár (Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat)

- Lublóy Zoltán keramikus

- Sipos Balázs üvegtervező művész

- N. Mészáros Júlia művészettörténész

- Tóth Zoltán tervezőművész

- Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesülete képviseletében a mindenkori elnök (jelenleg Mascher Róbert formatervező iparművész)

Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond