Kilenc új ösztöndíjra lehet pályázni január végéig a Petőfi Kulturális Ügynökségnél, fiatal művészek számára ez az egyik legnagyobb ösztöndíjcsomag az országban. A pályázatok célja, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges művészek és kutatók pályakezdését, alkotómunkáját.

A támogatások pontos kiírásai és feltételei a Petőfi Kulturális Ügynökség oldalán olvashatók, ahol a pályázati benyújtás részletei is megtalálhatók.

A sikeres pályázók 2024-ben 12 hónapon keresztül havonta bruttó 200 ezer forintos ösztöndíjat kapnak. Az anyagi támogatás mellett az ösztöndíjprogram számos bemutatkozási lehetőséggel, kiállítással és komplex értékképző tevékenységgel segíti a tehetségek kibontakozását.

A pályázatokhoz minden esetben csatolni kell többek között a szakmai önéletrajzot és a munkatervet. Pályázhatnak képzőművészek, művészettörténeti kutatók, műkritikusok, kézművesek és iparművészek, fotográfusok, kutatók, hangszeres és énekes szólisták, koreográfusok és tánctudományokkal foglalkozók, zeneszerzők és zenetudósok, valamint jazz-előadóművészek.

A megpályázható ösztöndíjak
Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíj
Kállai Ernő Művészettörténészi és Műkritikusi Ösztöndíj
Kozma Lajos Kézműves-Iparművészeti Ösztöndíj
Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj
Szegedi Kis István Kutatói Ösztöndíj
Fischer Annie Zenei-előadóművészeti Ösztöndíj
Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíj
Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj
Lakatos Ablakos Dezső Jazz Előadó-művészeti Ösztöndíj

Korábbi ösztöndíjasokkal készült interjúink itt érhetőek el.

Nyitókép (illusztráció): Cultura Creative via AFP / Arno Images