Ónodi Eszter, Mészáros Máté, Kaszás Gergő és Péterfy Bori főszereplésével, valamint fiatal énekesek, kórus- és balettművészek közreműködésével, Tarnóczi Jakab rendező és Varga Zsófia dramaturg átdolgozásában mutatja be Molière komédiáját Lully kísérőzenéjével a Magyar Állami Operaház. Az előadás bemutatója szombaton az Eiffel Műhelyházban és az Opera Otthonra fizetős szolgáltatásában is megtekinthető lesz.

Molière és Lully 1670-ben mutatták be Az úrhatnám polgár című ötfelvonásos balettkomédiájukat XIV. Lajos király Loire menti rezidenciáján, a chambord-i kastélyban. Molière máig népszerű alkotása napjaink repertoárszínházi keretei és megváltozott társadalmi viszonyai között eredeti formájában nehezen előadható, zenés színház lévén ugyanakkor az Opera a francia múzsának szentelt évadában arra tesz kísérletet, hogy a korszakalkotó drámaíró műve mellé visszaemelje Lully zenéjét, annak énekes számaival és balettbetéteivel együtt.

Tarnóczi Jakab kapta a feladatot, hogy a mai közönség számára is értelmezhető közegbe ültesse Az úrhatnám polgárt. A Varga Zsófia dramaturggal közös átdolgozásukban a történet Budapesten játszódik.

A dalszínházi szakmákat is bemutató, élő videóvetítésekkel kísért produkció prózai szerepeiben többek között olyan színművészekkel találkozhat a közönség, mint Mészáros Máté, Ónodi Eszter, Ladányi Júlia, Kaszás Gergő és Péterfy Bori; míg az operaénekesek között a legfiatalabb nemzedék jeles képviselői, egyebek mellett Daragó Zoltán, Molnár Anna, Ninh Duc Hoang Long és Varga Donát mutatkoznak be. A Kálmán Eszter látványtervező által kialakított térben fellépnek a Magyar Nemzeti Balett művészei is, az Opera Zenekar és Énekkart Thomas Kornél vezényli.

Az Eiffel Műhelyházban az idei évadban mindössze egy alkalommal, szombaton látható produkciót a közönség csak érvényes védettségi igazolvánnyal látogathatja, ennek hiányában azonban az előadás az Opera Otthonra fizetős internetes szolgáltatásában, élő közvetítés formájában is megtekinthető. Az úrhatnám polgár ugyancsak szerepel az Opera 2021/22-es évadának kínálatában.

Fotó: Rákossy Péter