Idén a legjobb teljesítményt nyújtó, harminc év alatti fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjjal Mónus Mártont (MTI/MTVA) jutalmazták. Karácsony című képe egyszerű helyzetet rögzít. A képen semmi nem utal arra, hogy bármilyen ünnepi készülődés történne. A kép nem meghitt, bensőséges pillanatot rögzít. Ettől tesz a nézőben mély benyomást, hogy keresve sem találni semmit a karácsony nyomaiból. Ágyak, öltözőszekrények, karfára akasztott ruhák, egy lehajtott fejjel ülő férfi az ágy közepén: egyértelmű, itt még nem járt a Messiás. Drámai kérdés: eljön-e valaha még?

Mónus Márton: Karácsony

A Természet és tudomány (egyedi) kategóriában első díjat kiérdemelt Török János (Délmagyarország), A hattyú halála című fotóján a nagyfeszültségű távvezetékektől nem messze a földön heverő halott hattyú látványa többféle értelmezést enged meg a befogadónak. A világra szabott ember saját keretein nőtt túl. A természet kisajátítása az ember mint érték kisajátításával járt együtt, s ennek radikális következménye, aggasztó ízelítője a napi hírek részét képező klímaváltozás, erdőtűz, járvány. A hattyú halála az ember halálának az előképe, ha nem történik egy mindenre kiterjedő, a fogyasztói világszemléletet átformáló változás. Fogy az idő.

A díjazott képek közt helyet kapott a humor is. Kevés magyarázatot vár el a Sport (egyedi) kategória győztesének, Földi Imrének (Nemzeti Sport) Meglepetés című munkája. Ezen a képen mosolyogni, nevetni kell, ez a kép maga a derű.

Földi Imre: Meglepetés

A fotók közt említést érdemel még Ajpek Orsolya, Kovács Bea, Kölcsey-Gyurkó Sára, Cséfalvay Á. András és Kerekes M. István munkája.

Az ünnepélyes díjátadó, a pályázat anyagából rendezett 38. Magyar Sajtófotó kiállítás megnyitója és Az év fotói című album bemutatója ez év április 16-án, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban lesz.

Nyitókép: Kerekes M. István Otthon című fotója