A csirke, a hal és a királyrák

Színpad

 A franciaországi Lyonban kétévente rendezik meg a szakácsok olimpiájának számító Bocuse d'Or versenyt, ahol 24 ország csapata méri össze a tudását bizonyos kötelező összetevők felhasználásával megálmodott ételsorok elkészítésében - miközben a szurkolók a lelátókon tombolnak. A versenyt és a vele járó rangos díjat Paul Bocuse francia mesterszakácsról nevezték el (az öreg erősen emlékeztet a L'ecsó Gusteau-jára), és a jelöltek kemény hónapokig készülnek a megmérettetésre, akár az élsportolók. Történetünk hőse a spanyol nemzeti bajnok, a rendkívül szimpatikus és nagy munkabírású Jesus Almagro, aki a hazai szakma krémjének segítségével találja ki a menüt, és szünnap nélkül igyekszik javítani részidejét a nagy napra, amikor mindössze öt és fél órája lesz arra, hogy élesben készítse el a bonyolult, tetszetős és mindenekelőtt finom fogásokat. 

Aki járt már éttermi konyhában, az tisztelni és csodálni fogja Almagro precizitását és elhivatottságát, sőt még tanulhat is a séf művészetéből, a totális amatőrök pedig megtudhatják, hogy nem csak pörköltből és sült krumpliból áll a világ. Külön érdekessége a filmnek, hogy a felkészülés és a verseny izgalmai mellett a tálalásra kerülő (a címben szereplő) állatok élőhelyét is bemutatja, így a konyha inoxdzsungele mellett a norvég fjordokat és a francia Bresse környékét is megismerhetjük. Egyedül a kóstolás hiányzik nagyon... 

A csirke, a hal és a királyrák
(El Pollo, el pez y el cangrejo real - színes, feliratos spanyol dokumentumfilm 86 p. 2008) (12)
Rendező: José Luis López-Linares
Forgalmazza: Budapest Film