fbpx

Díj a szinkronszakma nagyjainak

Idén szeptemberben már második alkalommal rendezik meg a Szinkronikum díjátadó gálát, amellyel a szinkronszakmában dolgozók megbecsülésére, a szakma értékeire próbálják ráirányítani a figyelmet ? mondta Rajkai Zoltán, a SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezete elnöke. Úgy fogalmazott: a régen világhírű, kiváló szakembereket tömörítő magyar szinkron szakma mostanra ?mostohahelyzetbe került?, amelynek legfőbb oka, hogy pusztán piaci alapokra helyeződött, nincsen kulturális vagy minőségbiztosítási alapon szabályozva, ezért a megrendelők igyekeznek egyre lejjebb nyomni a költségeket, ?olcsón megúszni? a munkát. ?Ezt meg kellene állítani? ? hívta fel a figyelmet Rajkai Zoltán, aki úgy vélte, törvényi beavatkozásra van szükség a szinkron minőségének javításáért.

szinkronikumeredeti

 

Mint mondta: a több mint nyolcvan éve létező magyar szinkron a magyar kultúra része, fontos lenne megőrizni a nyelv védelme szempontjából. Szerinte szinkronizált tartalom nélkül nagyon nehéz eladni médiatartalmat Magyarországon, ennek ellenére a szinkron munka értéke nincs megfelelően megfizetve. Beszélt arról is, hogy a SzíDoSz azzal a céllal alakult meg 2015-ben, hogy képviselje a szakmában dolgozók érdekeit. A szervezet működése alatt elérte, hogy az audiovizuális jogdíjakból a szinkronban dolgozók is részesülnek, ami némileg kompenzálja az alacsony béreket. A cél az, hogy a szinkronban dolgozók olyan béreket és fizetéseket kapjanak, amely a munkájuk hozzáadott értékével egyenlő ? tette hozzá.

 

Elsőként tavaly ismerték el életműdíjjal a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat 2017-ben Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda.

Forrás: MTI

Fotó: 2. Szinkronikum Díjátadó Gála Facebook-oldala

A rovat további cikkei