A film 4K-felbontású, digitálisan felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmlabor készítette az eredeti film negatívja és az eredeti mágneses hangsáv felhasználásával, a Filmarchívum szakmai irányításával.

Mészáros Márta filmje nem először szerepel majd a filmfesztivál programján: 1975-ös világpremierjén meg is nyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét. Ezzel Mészáros lett a fesztivál történetében az első nő, aki megkapta a szobrot.

Az film Katáról, a vidéken élő, fizikai munkát végzó munkásasszonyról szól, aki házasember szeretőjétől szeretne gyereket. Az asszony minden felelősséget vállal, de a barátja hallani sem akar erről. Kata megismerkedik néhány egy nevelőotthonban élő fiatal lánnyal. A vele való kapcsolat hozzásegíti őt ahhoz, hogy döntésre jusson, és örökbe fogadjon egy csecsemőt.

Orokbefogadas2
Jelenet Mészáros Márta filmjéből
Fotó: orokbe.hu
„Külön örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az Örökbefogadást, Európa egyik legjelentősebb női filmrendezőjének magnum opusát, hibátlan kép- és hangminőségben. Mészáros Márta az alkotói filmek úttörői között volt, munkája számos német női filmes alkotót is inspirált” – fogalmazott Rainer Rother, a Német Filmmúzeum művészeti igazgatója és a Retrospektív szekció vezetője.

A programban Mészáros Márta 1975-ben bemutatott filmjén kívül a német Dominik Graf The Sieger című 1994-es thrillerét és a dán Carl Theodor Dreyer Ige című 1955-ös fekete-fehér filmjét nevezték meg. További három filmet januárban jelentenek be. Dominic Graf akcióthrillere 25 év után látható ismét a filmvásznon a Bavaria Film szakemberei által digitálisan restaurált, kilenc perccel hosszabb, rendezői változatban. Carl Theodor Dreyer Arany Oroszlán-, Golden Globe- és Oscar-díjas alkotását a Dán Filmintézet restaurálta.