fbpx

Hollywoodi filmes alkotótábor

Mátészalka filmtörténetileg szimbolikusan alkalmas tábori helyszínnek bizonyult: Adolph Zukor, a világ egyik legnagyobb filmstúdiója, a Paramount Pictures alapítója itt tanult, itt végezte el az 1880-as évek elején a négy elemi osztályt, Tony Curtis édesapja pedig a városban született és innen vándorolt ki New Yorkba.

Az alkotótáborba ezúttal a magyarországi fiatalok mellett Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek résztvevők. A fiatalok a mátészalkai hosszú hétvége előtt online kurzuson olyan szakmai nagyságok interpretálásában ismerkedhettek meg a filmezés alapjaival, mint az Oscar-díjas Rófusz Ferenc, Bácskai Lauró István filmrendező és Vékás Péter Balázs Béla-díjas operatőr. A táborban aztán személyesen is találkozhattak a filmes szakma számos ágának képviselőivel, és képet kaptak az operatőri, forgatókönyvírói, rendezői, illetve technikusi tevékenység részleteiről. Az előadók saját szakmai tapasztalatuk alapján, konkrét forgatási helyzetek bemutatásával vezették be a fiatalokat a filmkészítés rejtelmeibe.

A résztvevők így olyan ismeretanyagot kaptak, amely felkeltheti érdeklődésüket a filmes szakma iránt. Emellett a magyar film nagy alakjainak a mai magyarországi és az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki területekről való származása kapcsán egyfajta Kárpát-medencei filmes látásmódba is betekintést nyerhettek. A fiatalok az elméleti oktatás mellett lehetőséget kaptak arra is, hogy gyakorlati feladatok segítségével megismerjék a kamerakezelés alapjait. A gyakorlati foglalkozások során eljutottak oda, hogy operatőri segédlettel csoportokban maguk is készítettek kis filmes etűdöket. A Filmes Örökség Alkotótábor szakmai program megvalósítását 2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A kezdeményezés ? amelyet a Magyar Hollywood Tanács több, más helyszínen, korábban tartott alkotótábora előzött meg ? bizonyította, hogy az ilyen hiánypótló rendezvényekre nagy igény van a fiatalok körében. A résztvevők hivatalos emléklapot kaptak alkotótábori képzésük igazolásaként, majd mindannyian fejet hajtottak a mátészalkai Zsinagóga falán 2016-ban felavatott Adolph Zukor és Tony Curtis emléktáblák előtt.

3

A város vezetése komoly tervekkel rendelkezik Mátészalka történelmi belvárosának rekonstrukciójára. A tábor résztvevői saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy a hajdanvolt mozi épületénél elkezdődtek az újjáépítési munkák. A 2019-es évben a Kossuth utcában már Adolph Zukor Filmszínházként tisztelhetjük a ma még leromlott állapotban lévő épületet. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke a rendezvény során ünnepélyesen átadta Hanusi Péter polgármesternek a 38 darabból álló Tony Curtis Collection – Magyar Hollywood Gyűjteményt, amelyet a sétáló utcává váló Kossuth utca másik végén helyet kapó Tony Curtis Kávéház kiállítási terében láthat majd a közönség, más Tony Curtis-relikviákkal együtt.

A rovat további cikkei