Az idős, egyedül élő Margit (Venczel Vera) a kórházba indul lányával, Judittal, akivel régen eltávolodtak egymástól. A vizsgálat során kiderül, hogy Margit súlyos bőrrákban szenved, de a diagnózist, mivel Margit nagyothall, csak Judit érti.

Ahogy_eddig_Toth_Ildiko
Tóth Ildikó a film egyik jelenetében
Fotó forrása: metropolitan.hu

Judit munkája és otthoni kötelességei miatt nem maradhat anyjával, azonban képtelen az igazat megmondani neki. Margit kiszolgáltatottságát az is növeli, hogyn nem tartott lépést a változó világgal; mindeddig mobiltelefonja sem volt.

Egyedül jár a kezelésre, és ebben a kezdeti nehézségek után egyre inkább örömét leli, feladatot ad neki, és a lányával való kapcsolata is változni kezd.

Venczel_Vera_Toth_Ildiko
Venczel Vera, Tóth Ildikó
Forrás: metropolitan.hu

A 23 perces kisjátékfilm szinte minden jelenetében érezzük a feszültséget, ami ? a nyomasztó kórházi környezet mellett ? főleg abból adódik, hogy a szereplők nem értik (teljesen) egymást; de legalábbis Margit azt, hogy mi történik vele és körülötte. És valójában nincs is szüksége arra, hogy megértse, csupán arra, hogy életének valami új célt adjon; még akkor is, ha ez a cél teljesen értelmetlen.

Az Ahogy eddig szépsége abban rejlik, ahogyan azt igazolja, hogy sosem tudhatjuk, mi hoz pozitív változást az életünkbe; az embertelennek tűnő egészségügyi rendszerről ? amelyet a bürokrácia ural, és a betegeket futószalagon kezelik ? is kiderül, hogy van egy emberibb oldala.

A film trailere itt látható.

Forrás: metropolitan.hu, filmtett.ro