camera-1149041_960_720

Bagota Béla rendező szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd első asszisztensként munkálkodott többek között az Isteni műszak, a Swing, a Kút és legutóbb az új Reisz Gábor-filmben, a Rossz versekben. Bagota Béla 2018 telén kezdi el forgatni VALAN című első játékfilmjét, melynek forgatókönyvét is ő jegyzi. A VALAN egy erdélyi bányavárosban játszódó lélektani krimi, melyben a harmincas főszereplő a múlt démonaival küzdve huszonkét évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt húga ügyében nyomoz. A forgatás februárban kezdődik erdélyi (Balánbánya, Sepsiszentgyörgy, Brassó), illetve budapesti helyszíneken.

 

A film férfi főszereplője Krisztik Csaba lesz, aki nemrég nyerte el a Kaszás Attila-díjat, mely a magyar nyelven játszó színművészek rangos szakmai elismerése. A női főszereplő kiválasztása még folyamatban van. A VALAN című filmet Garas Dániel (Mázli, Moszkva tér, Szezon) fogja fényképezni, zenéjét Márkos Albert (Taxidermia, Utolsó idők, Mancs, Zero) komponálja.

 

Bagota Béla első mozifilmje a Filmalap 292 millió forintos támogatásával, Kántor László producer vezetésével a Mátrix Film gyártásában készül.