fbpx

A tanú eredeti változatát vetítik a cannes-i filmfesztiválon

354
A tanú

A forgatás és a sorozatos leállítások, az egyes jelenetek kivágatása és a hozzáforgatások a hatalom és művészet jellegzetes egyezkedése volt a hatvanas évek végén. A fennmaradt, egyetlen cenzúrázatlan korabeli kópia alapján, a digitális technika segítségével most lehetővé vált az eredeti változat rekonstrukciója. A kivágott részeket ? amelyek közül többnek az eredeti negatívja a Mafilm raktárából került elő hosszú kutatómunka során ? a Filmlabor hiánytalanul be tudta illeszteni a filmbe, és ?hozzáfényelni” a mindenki által ismert verzió restaurált anyagához.

a-tanu
?Én csak azt mondom Pelikán elvtárs, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik.?
(A tanú)

Az eredeti verzióban, amelynek Cannes-ban lesz a világpremierje, látható a Rajk Lászlóra utaló sötétzárka-jelenet, és az a beszélgetés is bővebb, ahol az egyház ezeréves stabilitását állítják szemben az éppen csak megszületett kommunista rendszerrel. Ebben a változatban nem szerepelt a forgalmazott verziót záró, több évvel később játszódó villamosjelenet, amelyet a rendező a cenzúra utasítására illesztett a film végére 1969-ben.

A 2017-ben indított filmfelújítási programnak köszönhetően évente 25-30 magyar klasszikus filmet restaurálnak.

A Cannes Classics idei programjában mások mellett olyan világhírű rendezők filmjei szerepelnek, mint Dennis Hopper, Stanley Kubrick, Luis Bunuel, Milos Forman és Oliver Stone.

A rovat további cikkei