Dr. Hoppál Péter a pécsi Uránia moziban Hajduk Márta Kárpátaljai tragédia című dokumentumfilmjének vetítése előtt mondott beszédében úgy fogalmazott: ?a feledés biztosan az ellenségünk, ehelyett (.) a múlt feltárása a barátunk?. Andrásfalvy Bertalan néprajztudóst idézve arról beszélt, hogy a magyarság 1980-as években indult ?demográfiai mélyrepülése? a ki nem mondott történetek és az elfojtott traumák következménye. A politikus az akkori történelmi eseményeket felidézve megemlékezett a holokauszt áldozatairól, majd hozzátette: nem sokkal később a kommunista diktatúra is ?vagonra pakolta? az embereket.

orok_tel_still_03_600x337
Örök tél

 

?A traumáról, Recskről és a gulágról, a haza nem tértekről hallgatni kellett? ? mondta dr. Hoppál Péter, aki példaértékű vállalásnak nevezte a pécsi vetítéssorozatot. A filmeseket, alkotókat méltatva az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány azért kezdeményezte a Gulág-emlékévet, hogy ?létrejöjjenek azok találkozások, programok és filmek, amelyek ezt traumát feldolgozni képesek?.

 

A pécsi Német Kör által szervezett márciusi vetítéssorozat célja, hogy az emlékévben készült dokumentum- és játékfilmek bemutatásával megismertessék a közönséget az 1944 és 1949 közötti időszak eseményeivel. A sorozat keretében a filmszínházban levetítik Rozsnyai Ilona Kicsi munkán a Kaukázusban és A Gupvi-lágerek foglyai című dokumentumfilmjeit, Zsigmond Dezső A sátán fattya című televíziós filmjét és Szász Attila Örök tél című játékfilmjét.

 

Forrás: MTI