Filmet forgattak a Budapest Bábszínház egyik legnépszerűbb előadásából, a Semmiből. A világhírű ifjúsági regény bábfilmes adaptációját a bábszínházi világnapon, március 21-én mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Díszbemutatóra készül a Budapest Bábszínház. A 2021/22-es évad utolsó premierje, a Keresztes Tamás rendezte Frankenstein után különleges díszbemutatót tervez a teátrum: március 21-én, a bábszínházi világnapon debütál a Semmi című előadás filmes adaptációja az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ellinger Edina igazgató elmondta: pályázati támogatásból valósult meg a bábszínházi előadás filmváltozata, melyet még a pandémia okozta színházbezárások idején forgatott a teátrum.

– Mindannyiunknak nehéz időszak volt az a néhány hónap, amikor nem játszhatott nézők előtt a társulatunk, ezért igyekeztünk minél hasznosabban eltölteni ezt az időt, így alkalmunk nyílt a Semmi filmes adaptációját is leforgatni. A bábszínházi világnap méltó alkalom a formabontó díszbemutatóra. Nem valósult még meg ehhez hasonló kezdeményezés hazánkban, ahogy a Hoffer Károly által rendezett, élőzenés előadás a Janne Teller-regény első bábos adaptációja a világon – tette hozzá az igazgató.

A Budapest Bábszínház 2013-ban bemutatott, immár kilenc éve óriási sikerrel futó produkciója példátlan kritikai és közönségsikert aratott, többek között elnyerte a Színikritikusok díját és a Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennále Üveghegy-díját is. Kézzelfoghatóan bizonyította, hogy a báb képes túllépni a korosztályi sztereotípián, és emancipált, önálló színházi műfajként is katartikus élményt tud nyújtani a nézőinek. Az előadás témája, a létezés értelmének célja, filozófiai megközelítése, a cselekedetek mögött álló hajtóerő kutatása visszhangra talált a tinédzserek és a felnőtt nézők körében egyaránt. Figyelembe véve, hogy különösen előbbi a bábszínház esetében nehezen mozgósítható korcsoportot jelent, talán még hangsúlyosabb a produkció sikere.

A legendás előadás filmes feldolgozása különös új műfajt hozott létre, melynek segítségével bábok és mozgatóik viszonya még plasztikusabban érzékelhető, hisz a nézői tekintetet ezúttal a kamera vezeti. A közelik és totálok, a klipszerűen felvett zenekari számok, a színházi térből átlényegülő metaterek, az előadás báb- és színészi munkájának fúziója által egy nem mindennapi, a kamera optikájára alkalmazott filmes adaptáció született.  

Az előadás rendezője és látványtervezője Hoffer Károly. A filmes adaptációt Moll Zoltán rendezte. Szereplők: Spiegl Anna, Pájer Alma Virág, Pallai Mara, Ács Norbert, Tatai Zsolt, Teszárek Csaba, Pethő Gergő, Szolár Tibor és Blasek Gyöngyi.

Fotók: Budapest Bábszínház