fbpx

Filmszemle, fotókiállítás a gödöllői környezetvédelmi fesztiválon

A Kárpát-medencei Filmszemle vetítései, fotókiállítás, valamint gyerek- és ismeretterjesztő programok is várják az érdeklődőket a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon szeptember 10. és 12. között Gödöllőn.

 A hetedik alkalommal megrendezendő fesztivál idei kiemelt témája az Érzékeny Bolygó a víz lesz, amely egyúttal egy vándorkiállítás címe is.

A fesztivál hagyományos kísérőrendezvényén, a Nemzetközi és Kárpát-medencei Filmszemlén 9 kategóriában versenyeznek a világ minden tájáról érkező alkotások.

Ebben az évben 98 országból több mint 2000 filmmel neveztek.

A szeptember 11-én délután induló mustra alkotásait négy vetítési helyszínén láthatja a közönség. Központi szerepet kap a David Attenborough világa elnevezésű blokk, amellyel a 95 éves világhírű angol természetfilmes előtt tisztelegnek a szervezők. A kategóriák legjobbjai mellett számos szakmai díjat is átadnak, 18 ezer euró összértékben.

A Trash Art Magyarország program hulladékból készült szobrainak témája ezúttal Magyarország nagyvadjai. Az alkotók alapanyagként különböző hulladéktípusokat és természetes, organikus anyagokat használtak fel.

Hazánk legjobb természetfotósainak munkáit mutatja be a Varázslatos Magyarország 2021 fotókiállítás, míg az Ember és természet elnevezésű diákfotópályázaton a következő fotós generáció tehetségeit ismerheti meg a közönség. Tájodüsszeia 2021 címmel is rendeznek fotótárlatot.

Az idei fesztiválon a mozgás művészete is megjelenik modern tánc és élő szobrok formájában.

A gyerekek több ismeretterjesztő, szemléletformáló programon is részt vehetnek: egyebek mellett 360 fokos filmnézésen, a Klímasátor programjain, kalandparkban, a kezes-lábas játszóházban és a PET Kupa Műanyag Műhelye, a MÜMÜ programjain. A Zöldforgó Élménynap része lesz az Alma Együttes és Gryllus Vilmos koncertje.

A hétvégi programkínálatot természet- és környezetvédelmi vásár egészíti ki, amelyen közel 60 kiállító mutatja be portékáit.

 A fesztivál társrendezvénye a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitóeseménye, ahol 10 nemzeti park mutatkozik be, elhozva a fesztiválra egy-egy tájegység látnivalóit és aktuális programjait.

Nyitókép: Shutterstock/Volodymyr Burdiak

A rovat további cikkei