De mi is az a filmfesztivál?

 

?Nemzeti vagy nemzetközi filmmustra, illetve verseny ? gyakran filmvásárral összekötve ?, melynek programján benevezett, illetve meghívott filmek szerepelnek. Általában az aktuális, vagy az előző év filmterméséből válogatnak a szervezők. A filmfesztiválokon a művek különböző kategóriákban versengenek egymással. A művek és a filmes alkotómunka számos részterületét ? rendezés, színészet, operatőri mesterség, vágás, zene, díszlet stb. ? díjazzák. A világban jelenleg több száz film-, illetve televíziós fesztivált szerveznek, és a számuk a nemzetközi tömegturizmussal csak egyre nő. A nagy, A kategóriás filmfesztiválokon kívül (Velence, Cannes, Berlin, Moszkva) számtalan kisebb, valamely filmtípusra, kedvelt filmműfajra, kisebbségi problémákra, egy-egy tájegység filmjeire szakosodott fesztivál működik.?

 

A filmfesztivál kezdetben teljesen európai jelenség volt. ?A filmtörténet első filmfesztiválját Monacóban rendezték, 1898-ban. Az első jelentős nemzetközi filmfesztivált, a velenceit 1932-ben rendezték meg Mussolini védnöksége alatt. Hivatalosan ekkor még nem adtak ki díjat.?


audience_828584_960_720_600x398.png
Fotó: pixabay.com

 

Filmfesztiválok hazánkban ? múlt, jelen és jövő

 

Magyar Filmszemle

A Magyar Filmszemle hazánk legrégebbi és legrangosabb filmfesztiválja. Először 1965-ben rendezték meg Pécsett: akkor Fábri Zoltán Húsz óra című filmje nyerte a rendezés és a társadalmi zsűri díját egyaránt. A seregszemlének 1965 és 1989 között Magyar Játékfilmszemle volt a hivatalos neve. Pécs 1983-ig adott otthont a rendezvénynek, mely 1983-ban Budapestre költözött. Ettől kezdve 2012-ig minden év február első hetében, közvetlenül a Berlinale előtt rendezték meg. Az eddigi utolsó, 2012. februárban ?dacból, csakazértis megrendezett fapados filmszemlét? Jancsó Miklós nyitotta meg. Ezen már nem volt verseny és díjakat sem osztottak ki. Ezt követően, 2013-ban finanszírozási gondok miatt egyetlen alkotás sem készült el, így elmaradt a filmszemle, ahogy 2014-ben is.

 

A Magyar Filmművészek Szövetségének Elnöksége 2014. január 28-án rövid nyilatkozatában sajnálattal közölte, hogy ismét nem tudja megrendezni a Magyar Filmszemlét, mely pedig fél évszázadon át a magyar film ünnepe volt. ?Ez a hagyomány az utóbbi két évben kényszerűen megszakadt. Mi, akik felelősséget érzünk a magyar film jövőjéért, aggodalmunkat fejezzük ki a helyzettel kapcsolatban. Bízunk és hiszünk abban, hogy eljön az idő, amikor újra találkozhatunk barátainkkal, nézőinkkel a Magyar Filmszemlén? ? fejeződik be az említett nyilatkozat.

 

Magyar Filmhét

Lehetne mondani, hogy a Magyar Filmszemle helyét vette át a Magyar Filmhét, mely a Magyar Filmakadémia, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával született meg 2014-ben.

 

A szervezők 2016. március 1. és 6. között a Cinema City MOM Park mozijában rendezték meg a 2. Magyar Filmhetet, melynek célja az volt, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2012 és 2015 között bemutatott nagyjátékfilmeket, valamint a 2015-ben bemutatott TV-játékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő filmeket és animációkat. A filmfesztivál keretében átadott Magyar Filmdíjakat a Magyar Filmakadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással 18 kategóriában.


12717931_897655210353464_7550313919371057575_n_600x400.png
Fotó: Magyar Filmhét Facebook-oldala

 

Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál

Ahogy egy korábbi cikkünkben is olvasható, ?az első képzőművészeti filmfesztivált 1969-ben rendezték meg az 1902-ben alapított Művésztelepéről is ismert Szolnokon. Az első fesztivál 120 percnyi versenyprogramját akkor még három helyi filmszínház vetítette, míg a kísérőprogramoknak a Művésztelep mellett a Damjanich János Múzeum és a Szolnoki Galéria adott otthont. A rendszerváltásig hat alkalommal rendezték meg a fesztivált (1969, 1971, 1975, 1982, 1985, 1988), amely 1993-ban, a Tisza Mozi Kft. és ügyvezetője, Demeter István jóvoltából éledt újjá. A kétéves rendszerességre 1998-ban álltak rá a rendezők, akik 2000-től nemzetközivé szélesítették a merítést.?

 

A legutóbb, 2016-ban megrendezett fesztiválon olyan, 2013. január 1. után készült filmekkel lehetett indulni, ?amelyek képzőművészeti alkotások filmes eszközökkel történő bemutatására, újraértelmezésére vállalkoznak, illetve egy vagy több képzőművész (művészeti csoport) életéről, annak egyes szakaszairól készültek. A szervezők emellett olyan alkotásokat is vártak, amelyek a képzőművészet egyes irányzatait, korszakait, társadalmi összefüggéseit tárták fel, és természetesen olyan művekkel is lehetett nevezni, amelyek maguk is a képzőművészet eszközeinek felhasználásával készültek (például kísérleti és animációs filmek).?

 

Jameson CineFest ? Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

?A CineFest elindításakor elsődleges célunk volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsünk a 35 éven aluli filmeseknek, nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film és évente egy-egy speciális kategóriában. A fesztivál azóta sokat fejlődött: Magyarország vezető filmfesztiváljává vált? ? írják az esemény honlapján. Emellett egyre növekszik a fesztivál közép-európai jelentősége is.

A Miskolcon megrendezett filmes seregszemle díjait nemzetközi zsűri ítéli oda a négy szekcióban ? Nagyjátékfilm (60 percél hosszabb vetí­tési idővel), Kisjáték- vagy Kísérleti film (60 percnél rövidebb vetítési idővel), CineNewWave, Animácós film ? versenyre kelő alkotások és alkotók legjobbjainak. A legközelebbi Jameson CineFest 2017. szeptember 8-án kezdődik majd.


_dsc4948_600x337.png
Fotó: cinefest.hu

 

BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

A BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2004 őszén jött létre fiatal filmesek összefogásában. Eredetileg a rövidfilmes kategóriában tátongó űrt volt hivatott betölteni, aztán az évek során kiderült, hogy a seregszemle ennél sokkal több. Már a harmadik fesztivál meghozta a nemzetközi áttörést, hiszen 2007-ben 45 ország képviseltette magát a rendezvényen.

 

A BuSho név egy szójáték eredménye: a Budapest Short, vagyis budapesti rövid kifejezésből született, emellett azonban egy tradicionális dél-magyarországi népszokásra, a télűző Busójárásra utal. Ahogy a fesztivál honlapján is olvashatjuk, a szervezők egyik legfőbb feladatuknak tekintik ?a Közép-Kelet Európai audiovizuális szektor kulturális identitásának felzárkóztatását, fejlesztését, valamint bemutatását világszerte, mely megkönnyítheti a szakemberek piacra jutását. Fiatal alkotóknak szeretnének lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra, az önmegvalósításra, ezáltal egy közösen megszülető új európai érték létrehozására.?

 

A most bemutatott seregszemlék mellett még számos rangos filmes eseménynek ad otthont hazánk: elég csak a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra, a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra, a Lakiteleki Filmszemlére vagy a Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlére gondolni. És ha mindez nem lenne elég, két új fesztivál ? a Hét Domb Filmfesztivál és a FACT ? is gazdagítja a rangos felhozatalt.


429487_10151264922409086_1795084296_n_600x339.png
Fotó: BUSHO Facebook-oldala

 

FACT ? az ország legújabb filmes seregszemléje

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és a Kaposvári Egyetem mellett egy német, egy cseh, egy román és egy svájci művészeti egyetem mutatkozik be a fesztiválon, amelynek neve a Festival, Arts, Cinema és Theatre szavak kezdőbetűiből áll össze. Kiss Csaba rendező, az SZFE tanára, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, hogy a későbbiekben bővíteni szeretnék a rendezvényt, több filmes programot is terveznek. Az európai egyetemi színművészeti fesztiválok világában a FACT különlegessége így a színház- és a filmművészet együttes bemutatkozása, közös workshopok szervezése lehet.

 

A fesztivál célja, hogy lehetőséget adjon magyar és külföldi diákoknak, hogy nemzetközi közönség előtt mutassák be vizsgaelőadásaikat, filmjeiket, hogy közös műhelymunkákon vegyenek részt, és hosszú távú szakmai kapcsolatokat építsenek. A fesztiválra meghívták a társművészeteket képviselő egyetemeket is, látványtervezőket, animációs és médiaművészeket, a színpadi zene, tánc és mozgás alkotóit. A szervezők szeretnék, ha a fesztivál a jövőben a budapesti művészeti egyetemek találkozóhelye is lehetne.

 

Forrás: Kultúra.hu/Film- és médiafogalmak kisszótára/MTI/Wikipédia/busho.hu/filmhet.hu/cinefest.hu