elol?Az ország valamennyi településén elérhetőek a nyílt könyvtárak, amelyek a fontos szerepet játszanak a helyi közösség életében? ? kezdte az államtitkár, aki hangsúlyozta: a könyvtári rendszer legfőbb pillérei a megyei, országos, egyetemi könyvtárak, amelyek a kiépült hálónak köszönhetően bárhonnan elérhetőek. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: előkészítés alatt állnak azok a rendeletek, amelyek a Nemzeti Könyvtár, az Állami Egyetemi Könyvtár, valamint az Országos szakkönyvtár feladatait rögzítik majd.

Halász János kiemelte: az elmúlt években nőtt a beiratkozott olvasók száma, csökkent azonban a kölcsönzött dokumentumoké, hiszen egyre népszerűbbé válnak a távolról elérhető szolgáltatások. 2006 és 2012 között 267 százalékos emelkedést regisztráltak a távszolgáltatások használatával kapcsolatban.

?Fokozatosan szűnt meg a könyvtárügyet jellemző bizonytalanság az új jogszabályok segítségével? ? mondta el az államtitkár, aki hozzátette: 2010 óta a rendszer változtatása zajlik, amelynek szerves átalakítása után már csak a ?finomhangolás? van hátra.

halasz

A 2014-ben felhasználható költségvetési keretről még ezután tárgyal a kormány, amely a 2014-2020 között érvényes könyvtár stratégiai irányokat már ismertette a nyári vándorgyűlés keretében.

Az elkövetkező időszak nagy feladata az informatikai infrastruktúra fejlesztése, a digitalizáció folytatása, valamint ennek összehangolása a szerzői jogok kérdésével ? jegyezte meg Halász János, aki hangsúlyozta: modernizációra szükség van a hozzáférés növelése érdekében.