A firenzei székesegyház múzeumában állítják ki véglegesen a dóm kupolája tervezőjének korábban ismeretlen terrakotta mellszobrát, amelyet csütörtökön mutattak be a toszkán székvárosban.

Bruneschelli terrakotta mellszobra. Fotó: Opera di Santa Maria del Fiore
Fotó: Opera di Santa Maria del Fiore

Az egyik firenzei óvárosi palota bútorai között talált mellszobrot a világhírű firenzei székesegyház karbantartásáért és a múzeumának működtetéséért felelős Opera di Santa Maria del Fiore vásárolta meg. Az intézmény rendkívülinek nevezte, hogy csaknem 700 év után felfedezték a korai reneszánsz építész, Filippo Brunelleschi terrakotta mellszobrát, és kiemelte a szobor művészi értékét, valamint azt, hogy a mester 1146. évi halála körül, illetve az ezt követő években kevés ábrázolás készült róla.

Az életnagyságú mellszobrot Cavalcanti, Brunelleschi fogadott fia és örököse készítette 1447 elején egy agyagtömbből – közölték szakértők. Giancarlo Gentilini és Alfredo Bellandi művészettörténészek megállapították, hogy a szobrot Andrea di Lazzaro Cavalcanti tanulmánynak készítette a firenzei székesegyházban lévő Brunelleschi-síremlék mellszobrához. Bellandi nagyra értékelte az alkotás „intenzivitását” és „kifejező naturalizmusát”.
Szakértők szerint a terrakottaszobrot feltehetően egy ideig a szobrász műtermében őrizték, és az állapota arra enged következtetni, hogy nagy becsben volt, mielőtt feledésbe merült.

Az Opera di Santa Maria del Fiore 300 ezer euróért (116 millió forint) vásárolta meg a szobrot, amelyet a székesegyház közelében található Museo dell'Opera del Duomo múzeumban állítanak ki, miután restaurálták és eltávolították róla a meszes üledéket és a festékfoltokat.