A fiumei kikötőről és az egykori magyar kereskedelmi tengerészetről tavaly a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum mutatott be sikeres kiállítást Budapesten. A tárlatot most a Fiumei Városi Múzeum gyűjteményével és horvát tengerparti magángyűjtők anyagaival egészítették ki. Több mint 200 műtárgy közel 900 négyzetméteren mutatja be Fiume városának és kikötőjének fejlődését 1868 és 1920 között. A kiállításnak a Fiumei Városi Múzeum ad otthont.

A kiállított tárgyak között szerepelnek többek között az 1896-os millenniumi ünnepségekre Fiuméből küldött, eredeti hajómodellek.

Hasonló korú az az Adria-lobogó, ami egykor az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság gőzhajóin lengett. Mindössze két ilyen lobogó maradt fenn. Az egyik a híres greenwich-i Maritime Museumban, a világ egyik legnagyobb tengerészeti gyűjteményében, a másik pedig a budapesti Közlekedési Múzeumban.

Az Atlantica tengerhajózási Rt. Gróf Serényi Béla elnevezésű áruszállító gőzhajójának modellje (1907). Fotó: MKVM

A kiállítás azt mutatja be, hogy Fiume városa és kikötője hogyan fejlődött, hogyan született meg a helyi kereskedő-vállalkozó polgársággal való szoros együttműködésben a modern kikötőváros.

Fiume az első világháború előtti időkben Európa 10. legnagyobb forgalmú kikötője volt.

Jelentős kereskedelmi forgalmat bonyolított, amire meghatározó iparágak és egyre fontosabbá váló turizmus épült ki a városban.

A kiállítást július 12-én nyitják meg, és szeptember 13-ig lesz látogatható.

2022. június 30. és július 14. között magyar gasztronómiai bemutatókat, valamint zenei estet is szerveznek Hungarikumok Fiumében címmel, ahol megidézik a pezsgő kikötőváros 20. század eleji mindennapjait.

Nyitókép: Fiume látképe egy 1912-es olajfestményen (részlet). Reprodukció: MKVM