A Jobbik béremelést sürget

Felháborítóan és megalázóan alacsonynak tartja a kulturális ágazatban dolgozók bérét és annak emelését sürgette szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Az ellenzéki képviselő szerint a „tudás- és kultúraellenes Fidesz” kormányzása idején előfordul, hogy egy többdiplomás, tudományos fokozattal rendelkező muzeológusnak szinte ugyanannyi a fizetése, mint egy teremőrnek. Kijelentette, a kormány kivérezteti és zaklatja ezt a területet.

A Fidesz a legnagyobb zaklatópárttá vált – fogalmazott, mondván, a rabszolgatörvénnyel a munkavállalókat, szabadságuk korlátozásával a színházakat, a Magyar Tudományos Akadémiát és a múzeumokat is támadja a kormányoldal, amely szerinte mindenhová a saját kádereit akarja ültetni. A Fidesz ezekkel a lépésekkel végleg a könyvégetők pártjává vált, a Jobbik mint megújult nemzeti néppárt viszont, a tudás és a kultúra pártján áll – jelentette ki Brenner Koloman.

Az MSZP kiáll a kultúra szereplőinek szabadsága és autonómiája mellett

A magyar kultúra napján a Magyar Szocialista Párt közleményt adott ki. A nyilatkozat hangsúlyozza a kulturális területen alkotó és dolgozó embereknek, a magyar kultúra színvonala magas és elismerésre méltó. A kulturális szereplők – elsősorban a színházak – körében azonban idegesség uralkodik. Ennek oka, hogy a kormányzat kultúrharcot hirdetett.

Az MSZP kiáll a kultúra szereplőinek szabadsága és autonómiája mellett. Célja továbbá, hogy az emberek minél szélesebb köre számára hozzáférhetőek legyenek a kulturális programok. Ezért javasoljuk a színházak, a könnyű- és klasszikus zenei koncertek, valamint a múzeumok állandó kiállításaira vonatkozóan az 5 százalékos áfakulcs bevezetését. Mindez nem költségvetési kérdés, hanem azt mutatja, mennyire becsüli meg egy kormány a kultúrát – áll a párt közleményében.

Az LMP szerint a kultúra a fenntarthatóság negyedik pillére

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a kultúra a fenntarthatóság negyedik pillére. A magyar kultúra napján az LMP arra hívja fel a figyelmet, hogy az állam feladata eljuttatni azt minden magyar emberhez. Az LMP szerint bűn arra használni a kultúrát, hogy újabb háborús frontot nyisson a kormány hatalomtechnikai okokból az amúgy is megosztott társadalmunkban.

Az LMP meggyőződése, hogy a globális környezeti válság egy civilizáció válsága. Ahhoz, hogy megküzdjünk vele, életszemléletünkön kell változtatni, felülvizsgálva a jóról, az igazról és a szépről alkotott fogalmainkat. Ez kulturális kérdés: ez a kultúra dolga, a politikáé pedig, hogy támogassa ebben. Az LMP a kultúrpolitika feladatának kulturális örökségünk megőrzését, a kultúra sokféleségének és a kulturális párbeszéd intézményrendszerének fenntartását, a szellemi teljesítmények ösztönzését, a lelkiismereti, szólás- és gondolatszabadság biztosítását tekinti. A kultúrát a közösségek szolgálatába kell állítani, forrásait pedig igazságosan kell elosztani, jelenleg ugyanis több mint hárommillió ember életét semmilyen formában sem gazdagítják az arra fordított összegek. Az államnak arra kell törekednie, hogy minden egyes magyar ember hozzáférjen közös kulturális javainkhoz. Ebbe a narratívába biztosan nem fér bele a színházak ellehetetlenítése, a kultúrharc, illetve a kulturális ágazatban dolgozók megalázóan alacsony bérezése – írják.