fbpx

Flamenco énekesnő Budapesten

Estrella Morente napjaink egyik legkeresettebb flamencoénekese. Családfáját nézve ez egyáltalán nem meglepő, hiszen szinte a génjeiben hordozza a flamencót. Édesapja, a néhai Enrique Morente a műfaj egyik úttörő énekese volt, aki a tradicionális spanyol gyökereket megtartva szívesen kalandozott más zenei stílusokba is. Nem csoda hát, hogy a gyerekek közül hárman ? Estrellán kívül középső húga, Soleá és öccse, José Enrique ? is követték apjukat a pályán.

 

20161209_Estrella_Morente_c_Hans_Speekenbrink
Fotó: Hans Speekenbrink

Estrella hétéves korában már a legendás flamenco gitáros, Sabicas mellett énekelt, 17 éves korára pedig állandó szereplőjévé vált a nemzetközi flamenco fesztiváloknak. Először 2001-ben jelentkezett szólóalbummal, de akkor hirtelen kettő is napvilágot látott. A Mi Cante címre keresztelt debütáló lemezének producere saját apja volt, és Peter Gabriel Real Worlds kiadójánál jelent meg. Gabirel egyébként maga is nagy rajongója az énekesnőnek. Még abban az évben megjelent a második lemez, a Calle del Aire, amely elindította a nemzetközi pályán is. Nem volt meglepetés tehát, amikor 2006-ban a Mujeres albumot Latin Grammyre is jelölték legjobb flamenco album kategóriában. Ezen a korongon kapott helyet a Pedro Almodóvar Volver című filmjéhez írt dal is, amelyet a filmben egyébként Penélope Cruz ?énekel?, Morente hangján.

 

Morente koncertjein nem csak szimplán énekel; történeteket és titkokat mesél a közönségnek. Sőt néha még táncra is perdül, hiszen a vér kötelez. Édesanyja flamenco táncos volt, míg férje, Javier Conde torreádor. Spanyolországban ? főképp Andalúziában, ahonnan Morente is származik ? ez a két szakma pedig ?édestestvérek?. A torreádorok hasonlóan kidolgozott, művészi mozdulattal ?táncolják körbe? a bikát, mint a flamenco táncosok a színpadot.

 

20161209_Estrella_Morente_c_Bernardo_Doral
Fotó: Bernardo Doral

A még mindig csak 36 éves Morente csillaga töretlenül emelkedik a flamenco egén. A 2012-es Autorretrato albumon a műfaj olyan legendáival énekel együtt, mint Paco de Lucía, Tomatito és a Ketama, de ? édesapjához hasonlóan ? más területeken is kipróbálta magát, így került Pat Metheny és Michael Nyman is a közreműködők közé. Nem nagy kockázat tehát azt jósolni, hogy a december 9-ei koncerten a tradicionális és a fúziós flamenco híveit egyaránt magával ragadja majd a Nemzeti Hangversenyteremben.

Estrella Morente in Concert feat. José Enrique & Soleá Morente

Időpont: 2016. december 9. péntek 19:30?22:00

Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A rovat további cikkei