A szecessziós gödöllői művésztelep alkotásainak növényi motívumaiból inspirálódott kortárs minta- és struktúrakollekciók láthatók szeptember 18-tól a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben.

Az egykori szecessziós gödöllői művésztelep életében meghatározó kertkultuszt felelevenítve a művésztelep alkotóinak műveiből inspirálódott, növényi és virágmotívumokból építkező kortárs textilkollekciókat mutat be a kiállítás. A gödöllői művésztelep tevékenységében meghatározó jelentőségű textilművészet hagyományainak folytatása és a kortárs reflexiók kibontakoztatása kiemelt célkitűzése a műhelynek. A kiállításra meghívott alkotók a Gödöllői Iparművészeti Műhely textiltervező- és szövőműhelyében folytatják vagy folytatták művészeti tanulmányaikat, jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vagy a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói.

A fiatal textiltervező hallgatók egy általuk kiválasztott festményből vagy szőnyegből inspirálódva építették fel tervezési koncepciójukat. Az alkotás elemzését követően olyan kollekciók tervezése volt a cél, amely a mű karakterjegyeinek, meghatározó vizuális elemeinek átemelése mellett az alkotók tervezői attitűdjét, személyiségét mutatja be. A mintatervek analóg és digitális technikákkal készülnek, a stilizált, geometrizált vagy transzparens rétegekként megjelenő növényi motívumokból különböző kompozíciójú, zárt és rapportált mintatervek készülnek. Az alternatív anyagokból készülő struktúratervek a mintatervek anyagba és térbe átültetett variációi. A gödöllői művésztelep megalakulásának 120. évfordulójára emlékeznek a kortárs reflexiókkal.

A kiállítás november 7-ig látogatható.

Nyitókép: Sipos Lili: Füzet látványterv. Forrás: Gödöllői Iparművészeti Műhely