Holnap kezdődik a 16. Design Hét, amelynek hívószava a flow, az a nem tudatosan előidézhető állapot, amibe bekerülve megszűnik körülöttünk az idő. A szervezők olyan programokkal készülnek, amelyek egyszerre jelentenek inspirációt és kihívást. A városi sétáktól a stúdiólátogatásokig, a kézműves workshopoktól az előadásokig a fővárosban több mint 150, hat vidéki városban pedig közel 100 program közül válogathatunk.

A 19. század második felében, az ipari forradalom idején jelent meg a design mint egy életminőséget javító, vásárlóerőt fokozó és a gazdaságot élénkítő iparág – idézte fel Fülöp József, a kreatív iparért felelős miniszteri biztos. A designnak ma hasonló szerepe van, ugyanakkor korunkban van néhány kihívás, amivel az iparágnak szembe kell néznie. Ezek közül az egyik, hogy megküzdjön a gyors technológiai fejlődéssel, termékei mégis emberközpontúak, fenntarthatóak legyenek.

Szerencsére az a tapasztalat, hogy a designerek proaktívak. Nem várnak a megrendelőre, hanem maguk kezdik el keresni a válaszokat a különféle globális és lokális problémákra.

Több mint 250 program közül válogathatunk
Forrás: Design Hét Budapest

Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke arról szólt, hogy a design egyfajta találkozási pont a kultúrák között. Egy nemzet formanyelvén keresztül is képes kommunikálni más népekkel.

Designnal elmondható, honnan jöttünk és hogy hová tartunk.

A forma az, ami segít minket eljutni a flow-ba, ami értéktöbbletet ad a hétköznapoknak.

Osvárt Judit, a Design Hét kurátora az esemény kiemelt programjait ismertette. Elmondta, hogy a nagyközönségnek szóló és a szakma számára megvalósuló programokkal egyaránt úgy alakították ki, hogy azok elősegítsék a belefeledkezést. 

Vágó Réka cipőtervező workshopja a tavalyi Design Hét egyik legnépszerűbb programja volt
Fotó: Purger Tamás

Az idei Design Hét díszvendégei a balti államok, akik a magas technológiai fejlettségük mellett képesek voltak megőrizni természetközeliségüket. A díszvendégséghez kapcsolódó kiemelt program az október 4-én az APA Galériában nyíló kiállítás és a hozzá kapcsolódó október 5-ei előadás a LUMEN-ben. Itt bepillanthatunk a kortárs észt, lett és litván formanyelv sajátosságaiba.

Szintén a Lumenben rendezik meg a Start Up Guide Live című előadás-sorozatot, amely az induló kreatívipari vállalkozások számára jelent majd segítséget az üzleti tervezés, a jog- és adatvédelem, a finanszírozás és a kommunikáció területein. 

Fotó: Design Hét Budapest

A Nyitott Stúdiók keretében kitárulnak a látogatók előtt többek között a Balint Sara Bridalwear, a BORIBIANKA, a Medence Csoport, a PINKPONILO vagy a VPI Beton műhelyének kapui. Bepillantást nyerhetünk a stúdiókban folyó munkába, megismerkedhetünk a tervezőkkel, és az is világossá válhat, hogy milyen folyamatok szükségesek ahhoz, hogy egy designer termék létrejöhessen.

Lesznek designtúrák is. Október 5-én és 10-én például Fenntartható Budapest címmel ellátogathatunk a belváros legizgalmasabb csomagolásmentes boltjaiba és a zero waste-hez kapcsolódó és környezetbarát termékeket árusító helyeire. De lesz még újhullámos kávézókat feltérképező, a Bartók Béla utat és környékét bejáró, valamint egy eredetileg szecessziós stílusú, Kozma Lajos által átalakított háztól induló és a modern építészet első hazai épületeiig tartó túra is.

A Saunna műhelye is megnyílik
Fotó: Design Hét Budapest

A kiemelt programok között szerepel még egy design flow témájú előadás és kerekasztal-beszélgetés október 7-én a Hagyományok Házában. Ugyanitt október 4-én lesz egy autóipari kerekasztal is. Október 8-án a MoME-n a kreatívipar jövőjéről lesz szó. Október 5-én a LUMENben a design egy új területét, a social designt is jobban megismerhetjük.

A gyerekek sem maradnak programok nélkül: október 6-án Design Móka címmel nekik készülnek workshopokkal: újrafelhasználható anyagokból készíthetnek mindenféle szépségeket. A vidéken élőknek sem kell csüggedniük: Debrecen, Győr, Pécs, Sopron, Veszprém, Eger is izgalmas programokkal várja a design szerelmeseit.

Fotó: Rácmolnár Milán

A Design Hét ideje alatt a Hagyományok Házában megtekinthetők a 40. alkalommal átadott Magyar Formatervezési Díjjal kitüntetett termékek, tervek, vizuális alkotások és diákmunkák, valamint megismerhetők a Design Management Díjjal jutalmazott gazdálkodó szervezetek is.

További információk és a részletes programok a Design Hét honlapján érhetők el.