A találkozó idén is a kortárs tánc-szcéna reprezentatív irányvonalaiból mutat be előadásokat, fő tematikája a letisztultság és a minimalizmus köré épül. A fesztivál idei kiadásán olyan produkciók lesznek láthatók, amelyek betekintést nyújtanak az aktuális európai tánc- és mozgásszínház különböző irányzataiba. Az ötnapos rendezvényen négy meghívott produkcióra, az M Studio legújabb előadására, valamint beszélgetésekre kerül sor a meghívott alkotókkal.

Újdonságnak számít a meghívott alkotások között egy állandó programpont, Josef Nadj Mnémosyne című fotókiállítás-performansza, melyet több alkalommal lehet majd megtekinteni a fesztivál során.

Forrás: josefnadj.com

Első alkalommal lép fel Romániában a francia Emanuel Gat Dance, a társulat a SACRE | WORKS című produkcióval érkezik Sepsiszentgyörgyre. Továbbá látható lesz a Góbi Dance Company Volitant című szóló produkciója illetve a Közép-Európa Táncszínház Special Society című táncdarabja, mely a szlovák alkotó, Anton Lachky koreográfiájában készült.

A fesztivált az M Studio jelenleg készülő új produkciója, a Variations: Nr.1 nyitja meg november 13-án. A produkció koreográfusa Ermira Goro, a brit DV8 Physical Theatre táncosa. Az alkotó koreográfusként tér vissza Sepsiszentgyörgyre, a Variations: Nr.1 önmagunk és a másik hiteles megismerését, az őszinte kapcsolatteremtés lehetőségeit kutatja a tánc és a fizikai színház nyelvén.

November 14-én, 15-én valamint 16-án, összesen 7 alkalommal lesz látogatható Josef Nadj rendhagyó kiállítás-perfomansza, a Mnémosyne. Az alkotó életében a színházi és koreográfiai munkái mellett a képzőművészet és fotográfia is intenzíven jelen van. Harminc évvel első előadásának bemutatója után Josef Nadj egy globális darabot alkot meg – egy fényképészeti kiállítás által körbeölelt fekete dobozt, amelyben közönségével közeli távolságban, színészként, táncosként és előadóművészként van jelen.

Góbi Dance Company Volitant

November 15-én a Góbi Dance Company Volitant című szóló produkciója tekinthető meg a Háromszék Táncstúdióban. A ’már nem itt’ és a ’még nem ott’ köztes állapotának – a tiszta tánc eleven közegének – ad teret Góbi Rita szólóelőadása, amely az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzol.

November 16-án a Közép-Európa Táncszínház lép színpadra, Special Society című táncdarabjukkal. Az előadás koreográfusa Anton Lachky, az Akram Khan Company táncosa, az Anton Lachky Company alapítója. A termékeny alkotó közel tizenöt produkciót jegyzett az elmúlt tíz évben Európától egészen az Egyesült Államokig. Az előadásban egy különleges társaság szürrealisztikus képei peregnek le előttünk, miközben az álom és a képzelet birodalmába lépünk. Anton Lachky átlépi határainkat, megnyitja érzékeinket, és olyan utazásra csábít, amilyenben ezelőtt még sosem volt részünk.

A fesztivál záróakkordjaként, november 17-én különleges produkcióval készülnek a szervezők. A francia Emanuel Gat Dance első alkalommal érkezik Romániába, a társulat alapítója az izraeli Emanuel Gat táncos, koreográfus, aki számos nemzetközi díjjal és szakmai elismeréssel a zsebében, korunk egyik meghatározó táncművésze. A SACRE | WORKS című előadás négy különálló koreográfiát foglal magába, a SACRE három nő és két férfi számára készített darab, amely Sztravinszkij ismert zeneművén, a Tavaszi áldozaton alapszik és dekonstruálja a kubai salsa tánc mechanikáját, mozgásvilágát.

A WORKS öt előadó egyediségét, virtuozitását, merészségét és emberségét ünnepli: öt táncos, három rövid koreográfiában, különböző felállásban és zenei környezetben az idejét múlt hierarchiák lebontására tesz kísérletet.

Forrás és részletes program itt.

Nyitókép: Közép-Európa Táncszínház, Special Society