Pásztor Anna mentorálásával, fogyatékossággal élő emberek számára hirdet Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával címmel zenei tehetségkutató-tehetséggondozó programot a Civilút Alapítvány.

A program célja az, hogy a kiválasztottak közösen szerezzenek egy dalt, és a dalkészítés folyamata alatt szakemberektől ismerjék meg a zeneszakma fortélyait, megértsék az alkotási folyamat részeit, majd az így közösen elkészített dalhoz videóklip készül.

Ma Magyarországon több mint hatszázezer ember él kisebb vagy nagyobb fogyatékossággal, elsősorban nekik és családjaik számára szól a Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával program egésze. A programmal a Civilút Alapyítvány célja, hogy a fogyatékosság témája a mindennapi kultúra részévé válhasson, és művészeti, kulturális, közösségi integrációval valódi értéket teremthessen.

A program mentora Pásztor Anna, aki mind a kiválasztás folyamatában, mind pedig a szakmai fejlődés útján instruálja a csapatokat. A projekt egészét zenei producer kíséri végig, a teljes program december 1-től február 29-ig tart. A mentoráltak workshopokon vesznek részt, ahol dalszövegírást, zeneszerzést, hangképzést tanulnak majd, és elsajátítják azt is, hogyan tudják saját imázsukat és kapcsolatrendszerüket felépíteni. A kiválasztottak közösen szereznek egy dalt, amelyhez videóklipet is forgatnak. A mentoráltakat formációnként havi nettó 250.000 forinttal támogatja a Civilút Alapítvány.

A pályázatra az Anna and the Barbies Márti dala című számának újragondolásával, zenei feldolgozásával lehet jelentkezni. A szöveghez hozzátenni vagy elvenni, vagy a dallamon változtatni nem lehet, azonban bármilyen műfajra átültethető. A dalválasztás nem véletlen. „Volt egy Márti nevű rajongónk, aki fogyatékkal élt. Nem is nagyon szabadott volna neki kijönni koncertre, de ő erőt vett magán, és teljes értékű életet élt. Mindig jött, és mindig csinált nekünk oklevelet, díjátadót tartott számukra, Sport szeleteket hozott, és nekem fellépőruhát. Aztán az egyik koncertre nem jött el. De hol van Márti? Kiderült, hogy nagyon fiatalon, egy rettenetes véletlen miatt meghalt. Még nem volt kész a szám, tehát a Kezdjetek el élni! kezdetű nóta volt, még meg sem írtuk rendesen. Annyira gyomron rúgott ez a hír, hogy mondtam az öcsémnek, játsszuk el ezt a dalt, és legyen a címe az, hogy Márti dala” – mesélte el Pásztor Anna a címadás történetét.

Két előadót/formációt/csapatot Pásztor Anna válogat be a mentorprogramba, a harmadikat a közönség választhatja ki az Anna által javasolt öt jelölt közül. A harmadik mentoráltra november 10–30. között lehet majd szavazni a program Facebook-oldalán. A pontos pályázati kiírás és a jelentkezési lap itt érhető el.

A nyitókép a program sajtótájékoztatóján készült. Fotó: Civilút Alapítvány