fbpx

Főiskolai diplomát szerezhetnek az artistaművészek

A Fővárosi Nagycirkusz támogatása mellett lovasakrobata, bohócművész és cirkuszi táncos szakirányokon szerezhetnek diplomát a leendő művészek.

Hiánypótló kezdeményezést indított a cirkuszművészekért a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. A művészeti ágak közül mindeddig a cirkuszművészet volt az egyetlen olyan ágazat, amely nem kínált főiskolai szintű diplomát az ágazat iránt érdeklődő fiataloknak. 2023-ban megvalósul a cirkuszművészek évszázados álma: szeptembertől a cirkuszművészet szerelmesei is főiskolai diplomáért kezdhetik meg tanulmányaikat.

A Fővárosi Nagycirkusz támogatásával három szakon lesz lehetőségük részt venni a képzésben a továbbtanulni vágyó artistáknak. A lovasakrobata képzésen az érettségizett diákok elsajátíthatják a műlovaglás, a lovasakrobata, a dzsigit és a lovasíjász zsánerek mesterfogásait; három éven keresztül a Fővárosi Nagycirkusz saját lovain, a cirkusz lovardájában gyakorolhatnak. A színjátszáshoz közel álló jelentkezők a bohócművész szakon a nevettető mesterség zsánerét sajátíthatják el, a mozgás iránt érdeklődők pedig a cirkuszi táncos szakon kamatoztathatják képességeiket.

A képzés alatt a Fővárosi Nagycirkusz gyakorlási és fellépési lehetőséget is biztosít a tanulóknak, akiket ezáltal megismerhet a nemzetközi cirkuszi közösség is.

A képen a Richter csoport lovasakrobata számot mutat be a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, a Fővárosi Nagycirkuszban. Fotó: Kallos Bea / MTI

A rovat további cikkei