Három városban várják a közönséget október 7. és 11. között az Orosz Zenei Fesztiválon.

A 150 éve született komponista, Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin zenéjét helyezik fókuszba az ötödik alkalommal megrendezett Orosz Zenei Fesztiválon. A korábbi évekhez hasonlóan idén is három városban jelentkezik a fesztivál programja: Budapesten kiemelt helyszín a Zeneakadémia, Debrecenben a Kölcsey Kulturális Központ, Tihanyban pedig a Bencés Apátság fogadja a zeneszerető közönséget.

A programsorozat fellépő művészei Csalog Gábor, Palojtay János és Balogh Ádám zongoraművészek, a debreceni Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus, Anton Saburov kamester és a programsorozat művészeti vezetője, Szabó Marcell zongoraművész.

„Szkrjabin már életében megosztó személyiség volt, zenéje nagy utat jár be a korai romantikus hangvételtől a kései eufórikus, expresszionista stílusig. Az orosz szerzőt egész életében vonzotta a miszticizmus, a teozófia. Kezdeti vallásosságát felváltotta egy Messiás-komplexus, amiben saját teremtőerejét szerette volna művészete által a végsőkig elvinni, mellyel az emberiség megmentését és felemelését tűzte ki célul és nevezte meg ars poeticájának. Bár hasonló célokra a fesztivál nem vállalkozhat, de reméljük, hogy a programsorozat végén emelkedettebb lelkiállapotba kerülhet a közönség, ezzel is közelebb jutva a fájóan fiatalon elhunyt alkotó által megálmodott célokhoz” – fogalmazott Szabó Marcell.

Az Orosz Zenei Fesztivál megpróbálja mindkét oldalát bemutatni a nem mindennapi komponistának:

a zenekari nyitókoncerten a szerző második szimfóniája és zongoraversenye reprezentálja korai stílusát, illetve a Prometheus című szimfonikus költeménye a kései korszakát. Szkrjabin két arca címmel szintén a két kontrasztos korszakot mutatják be zongoraművein keresztül két zongoraművész, Csalog Gábor és Palojtay János közreműködésével.

A komponista egyetlen zongoraversenye a fisz-moll zongoraverseny, amelyet mindössze 24 évesen írt meg pár nap alatt. Egy befejezetlen opuszt leszámítva ez számít az első zenekari művének is. A középső, lassú tétel a szerző egyetlen variációs sorozata. A mű hallható lesz október 10-én a Zeneakadémia Nagytermében, illetve október 11-én a debreceni Kölcsey Központban Szabó Marcell szólójával, Anton Saburov vezényletével, a Kodály Filharmonikusok közreműködésével.

Szkrjabin a Prometheus – A tűz költeménye című szimfonikus költeményét 1910-ben, 38 évesen írta. Ebben a műben megpróbál összművészeti alkotást létrehozni, melyben a zenekar, a zongora, a kórus, illetve egy fényorgona is szerepet játszik. Bár Szkrjabin életében a különleges vetítő nem készült el, a komponista szinesztéziájának köszönhetően a hangok mögé színeket látott, látomását pedig papírra vetette, hogy a későbbiekben fényjátékkal erősítse a darab misztikus hangulatát. A különleges mű hallható lesz október 10-én a Zeneakadémia Nagytermében, október 11-én Kölcsey Központban Balogh Ádám szólójával, Anton Saburov vezényletével, a Kodály Filharmonikusok közreműködésével.

Természetesen idén is gondoltak a fesztivál szervezői a fiatalokra: gyerekműsor színesíti a programot és könnyíti a fesztivál romantikus és misztikus hangulatát, a részletek a fesztivál weboldalán megtalálhatók.

A pontos műsor, jegyek és a fesztivál hírei az OZF weboldalán és Facebook-oldalán találhatók.