A Cervantes Intézet Női tér elnevezésű filmciklusa június 7. és 28. között kortárs spanyol rendezőnők munkáiból válogat. A filmek kedd esténként ingyenesen tekinthetők meg az intézetben.

Már több mint egy évtizede fut a Cervantes Intézet spanyol rendezőnők alkotásait bemutató, Női tér filmciklusa. A mostani válogatás négy nemrégiben készült filmet mutat be, melyek a fikció és a dokumentumfilm határán mozognak.

Június 7-én a Leire Apellaniz közreműködésével készült Kozmikus ének című dokumentumfilmben Niño de Elche flamencoénekest ismerhetjük meg. A filmesek pályája kezdete óta követik a művészt, így teremtve egyedi és valóban bensőséges atmoszférát a filmvásznon. Képzett, nagy tudású ember, aki követi a hagyományokát, ám a provokációtól sem riad el, ha a művészi szabadságról van szó. A Kozmikus ének ebbe a sokoldalú lélekbe akar behatolni a saját, valamint a körülötte élők, szerettei, művésztársai tekintetén keresztül.

Hányszor tesszük fel a kérdést egy kudarcba fulladt kapcsolat után: Mit rontottunk el? Liliana Torres rendezőnő egyben a főszereplője is a június 14-én látható, a fent feltett kérdéssel azonos című filmnek. A valóságra épített fikciós történet reflexió az élet forgatókönyvére. Központi témája a párkapcsolat és annak krízisei. A rendező korábbi párjai közül hárommal is találkozik, azt kutatván, kapcsolatai miért fulladtak kudarcba. Intim, bensőséges kérdései lehetővé teszik a nézők számára, hogy elkísérjük őt, miközben magát a szerelmet keresi.

Ainhoa Rodríguez első mozifilmje, a június 21-én látható A nagy villanás újdonságot hozott a művészfilmek világába. Alapját extremadurai, falusi nők csoportjával rendezett műhelyek sorozata képezi. Az elnéptelenedő falu asszonyai kedvetlenül élik mindennapjaikat, szívük legmélyén azonban mindannyian arra vágynak, hogy viszontlássák azt a helyet, ahol annak idején boldogok voltak vagy legalábbis arról álmodoztak, hogy egyszer majd boldogok lesznek.

A karakterek mélysége, a vizuális erő, az álomszerű jelenetek A nagy villanást olyan alkotássá teszik, amelynek minden esélye megvan arra, hogy idővel kortárs klasszikussá váljon.

A sorozatot június 28-án a Breathe című dokumentumfilm zárja. Susanna Barranco alkotásaiban törekvő, de a körülmények által tevékenységeikben akadályozott nőket mutat be. A Breathe felvételei a barcelonai Brains 1 női büntetés-végrehajtási intézményben készültek. Hogyan viszonyulnak az itt élő a nők a korlátozott élettérhez, a börtönhöz?  A film a rácsok mögött élő nők életéhez visz közel minket, bemutatva mindennapjaikat. Az ingyenes vetítések 18 órakor kezdődnek a Cervantes Intézetben.

Nyitókép: A nagy villanás