fbpx

Fókuszban a közösségi, fenntartható és inkluzív városi terek

Hogyan teremthetünk élhető városi környezetet, ezzel pedig fenntartható, inkluzív jövőt? Miként lehet kreatív közösségi összefogással jól használható városi tereket létrehozni? Miért lehet hasznos a körkörös gazdaság bevezetése, a városi és Duna-parti terek újragondolása vagy éppen a városi-„szomszédsági” együttműködések kialakítása? 2022. június 10-én és 11-én többek között ezekre a kérdésekre is keresi a választ az első Placemaking Days Budapest programsorozat.

Az Európai Bizottság által indított, Új Európai Bauhaus (NEB) Fesztivál társrendezvényeként és a Budapest Design Week kísérő eseményeként a Placemaking Days programja az őszi fesztivál Találkozások terei központi témájára reflektál. A placemaking olyan, a városfejlesztésben önszerveződő kezdeményezésekre használt fogalom és gyakorlat, amely a helyi közösségek számára is értéket teremtő, nyilvános tereket hoz létre és tart fenn. Bár Magyarországon a kifejezés kevéssé ismert, az elmúlt években több olyan projekt is napvilágot látott, amely a placemaking gyakorlatára épül. Ilyen a Valyo Egyesület által tavaly és idén is megszervezett Rakpart.

Az Új Európai Bauhaus (NEB) fesztivál központi programjait Brüsszelben rendezik meg 2022. június 9–12. között. Mindezt Európa-szerte, így hazánkban is kapcsolódó események kísérik: Budapesten például olyan, a placemaking szellemiségét és gyakorlatát egyaránt képviselő helyszíneken, mint a Valyo rakpart vagy a KÉK – Kortárs Építészeti Központ irodája. A NEB fesztivál rendezvényei a tudomány és a technológia, valamint a művészetek és a kultúra világát kötik össze, és közös, kreatív munkán keresztül adnak válaszokat a fenntarthatósággal és a digitalizációval kapcsolatos összetett társadalmi problémákra. A 2021–2022-es időszakban megközelítőleg 85 millió euró áll rendelkezésre az Új Európai Bauhaushoz kapcsolódó projektekre különböző uniós programok keretében. A finanszírozást olyan források biztosítják, mint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram, a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap.

Budapesti találkozások címmel és tematikával a kreatívipari felsőoktatási intézmények mesterszakos hallgatóit várja a hazai NEB workshop 2022. június 10-én. A Magyar Formatervezési Tanács szervezésében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Rajzi és Formaismereti Tanszékének együttműködésével az egyetemen megvalósuló program résztvevői az alkalomhoz kötődő témafelvetéssel, az emberléptékű, szerethető fővárosi találkozási helyszínek kreatív kijelölésével és megvalósításával foglalkoznak. Az egész napos workshop mellett a Kortárs Építészeti Központ a placemaking gyakorlatok európai példáit vizsgáló, angol nyelvű kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket.

Június 11-én pedig többek között olyan kérdésekre kereshetjük a választ, mint hogy milyennek álmodjuk meg a találkozás tereit a NEB értékei mentén; miként képzelhetjük újra a Duna-part és a városlakók kapcsolatát; mit jelent a placemaking a fenntartható dizájn és a körkörös gazdaság szempontjából. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a KÉK, a re:Kreators, a Placemaking Europe és az Express Innovation Agency részvételével tartott nemzetközi workshopok a Vigadó tér előtt, a pesti Valyo rakparton várják az érdeklődőket.

További információk az esemény Facebook-oldalán találhatók.

Fotók: Mohai Balázs

A rovat további cikkei