A Hagyományok Háza és a Magyar Táncművészek Szövetsége új előadás-sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait állítja fókuszpontba. Az est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben megkerülhetetlen alkotó emblematikus koreográfiái jelennek meg, amelyek az adott kor mindenféle társadalmi, kulturális vagy akár politikai befolyásolása ellenére is örökérvényűvé váltak. Az est második részében egy még aktívan alkotó koreográfus műveit mutatják be, reményeik szerint meggyőzően érzékeltetve ezáltal a színpadi néptáncművészet szerves fejlődését, a törvényszerű hasonlóságokat és különbségeket, a jelen korunk diktálta új kérdéseket és az arra adott aktuális válaszokat. A múlt és a jelen ?megidézésében? a hivatásos táncegyüttesek mellett a legjobb öntevékeny együttesek közreműködésére is számítanak. A koreográfiák bemutatása után lehetőséget nyújtanak az alkotókkal való beszélgetésre.

Novák Ferenc a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész Nagyenyeden született 1931-ben, örmény-magyar család sarjaként. Első ko­reográfiáját a honvédségnél készítette, ahol a Bihari együttes gondolata is megszületett, amit 1954-ben három katonatársával meg is alapított. Közel négy évtizedig dolgozott a Honvéd Együttes művészeti vezetőjeként, koreografált az amszterdami Nemzetközi Táncszínházban és volt művészeti vezetője a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválnak is.

fokuszban_novak_juhasz

Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas táncos, koreográfus 1967-ben született Szegeden. A Tömörkény Szakközépiskola szobrász szaka és a Szeged Táncegyüttes után következett Budapest és a BM Duna Művészegyütte­se, amelynek 2007 óta művészeti vezetője. Ars poeticája a magyar néptánc hagyo­mányainak hiteles ápolása, annak művészi színvonalú színpadra vitele mellett a magyar néptánc csodálatos és sokszínű formakincsét felhasználó kortárs mozgásszínházi technikák ötvözetével korszerű táncszínházi produkciók létrehozása.

Közreműködő együttesek: Bihari János Táncegyüttes, Duna Művészegyüttes, Duna Táncműhely

Műsor:


Forrószegiek

széki Rómeó és Júlia

A Bihari János Táncegyüttes előadása

A produkció olyan eseményt dolgoz fel, amely a Kolozsvár melletti Szék faluban történt az 1900-as évek elején. Széken a lakosság utcák szerint rétegződött, és a sajátos nevű utcák – Forrószeg, Csipkeszeg, Felszeg – évszázadokig az élő hagyomány színterei voltak egyrészt, másrészt választóvonalat is alkottak. Ez a hagyomány szigorúan szabályozta a párválasztást is, tiltotta a különböző ?szegek? fiataljai közötti házasságot. Persze mindig voltak fiatalok, akik bármit megkockáztattak szerelmükért. A falu közössége pedig a maga módján rendreutasította a törvényszegőket. Az is megesett, hogy a szokásrenddel szembeszegülő lány “megviccelése” túlságosan jól sikerült, a kipellengérezés tragédiába fulladt. A széki ?Rómeó és Júlia? megrázó történetét dolgozta fel Novák Ferenc rendező-koreográfus.

 
Zeneszerző: Rossa László
Rendező-koreográfus: Novák Ferenc

Forrószegiek:

Kali, a lány: Pataki Lili

A bátyja: Szemán Barnabás

Az anyja: Béres Katalin

A kiszemelt vőlegény: Vojtek Attila

Felszegiek:

Márton, a fiú: Karlik József
István, az öreglegény: Szabó Gábor
Zsuzsi, a régi szerető: Szemán Gabriella

Az anyja: Bakó Krisztina

Sorsanya ? Maros Anna
Tiszteletes ? Boross Sándor

Tánckarvezető: Lengyel Szabolcs, Mikóczy Anita

Művészeti munkatárs: Foltin Jolán

Művészeti vezető: Neuwirth Annamária

Igazgató: Boross Sándor

Szünet

Válogatás Juhász Zsolt koreográfiáiból a Bihari János Táncegyüttes, a Duna Művészegyüttes és a Duna Táncműhely előadásában.

Táncszakértő és előadó: Péter Márta

Táncszakértő és előadó: Péter Márta