Nagykorú lett a kedvelt lipótvárosi utcafesztivál! A Falk Art Fórumot először 2006 őszén rendezték meg nem titkoltan azzal a céllal, hogy olyan látogatókat is bevonzzanak az utcába, akik még nem ismerkedtek meg a galériák titokzatos és lenyűgöző világával. Az antik és a modern műtárgyak utcai randevúja azóta is töretlen népszerűségnek örvend, így bizonyára sokan várják már az idei fesztivált. A szervezők május 5-én minden eddiginél színesebb, érdekesebb programmal várják az érdeklődőket az autóforgalomtól elzárt utcaszakaszon: ezúttal 30 galéria kínál extra progamot az utcába látogatóknak.

 

Az idei Falk Art Fórum témája: a műtárgyak otthon

Napjainkban óriási divat a lakberendezés, és miközben hódít a minimalizmus, sokan mégis szeretnék magukat olyan tárgyakkal körülvenni, amelyeknek lelkük van. Miként lehet ezeket a stílusokat kombinálni? Hogyan illeszthetők be az antik bútorok és dísztárgyak a mai, divatos berendezések közé? Erre láthatunk majd példákat a fesztiválon! A galériák különféle enteriőrök berendezésével szeretnék érzékletesebbé tenni, milyen jól megférnek egymás mellett a különböző stílusok, a minőségi anyagból készült régi bútorok és a míves műtárgyak. A fesztivál vendégei lesznek a KREA Kortárs Művészeti Iskola enteriőrtervező hallgatói, akik szintén művészeti műfajokat, korstílusokat megidéző izgalmas pop-up terekkel rukkolnak majd elő. A színpadi programok között ehhez kapcsolódóan egy érdekes kerekasztal-beszélgetést is tartanak: Vadas József művészettörténésszel és Csörge Csabával, a Darius Antikvitás tulajdonosával a régi bútorokról esik majd szó. A régi bútorok és tárgyak mellett az antik szőnyegek is öltöztetik a lakást ? nemcsak a földön, hanem a falon is. A fesztiválon dr. Pásztor Emese művészettörténész tart előadást az értékes és szép szőnyegekről.

 

De nem csak e programok miatt érdemes ellátogatni az utcába! Akit a Falk Miksa utca érdekes házai érdekelnek, egy erről szóló sétán vehet részt, az utca galériáit pedig egy másik séta kapcsán ismerhetik meg az érdekődők Schneller János művészettörténész segítségével. Emellett a Falk Art Fórum keretében az idén 25 éves Wladis Galéria is különleges kamarakiállítást rendez: Bestiárium címmel létező és kitalált, sokszor emberi vonásokkal és tulajdonságokkal felruházott állatfigurákat mutatnak be. Mindezek mellett két galériában is láthatunk majd fotókat. A Missionart Galéria kiállítása a hiperrealista festményeiről és pop art grafikáiről ismert Kocsis Imre életművének eddig alig látott, izgalmas fotóanyagából válogat. Az Európa Galéria pedig Szubjektív dokumentumok címmel egy művészházaspár, Lex Mónika és Lex Mihály hasonló helyszíneken készült képeit állítja ki, két különböző megközelítésben.

 

A Moró Antik a japán nők által ma is viselt, kétezer éves hagyománnyal bíró kimonónak szenteli idei kiállítását, de Hári Anikó ékszergalériájában is egzotikus kiállítással találkozhatunk Srí Lanka kék kövei címmel. A Nautilus Antikvitásban Az erdélyi szászoktól az artdecóig címmel a Trianon előtti Magyarország területéről összegyűjtött ötvöstárgyakat tekinthetünk meg. A Magyar Kerámia Galériában pedig a magyar art deco kerámiák mellett a későbbi évek ? újra divatossá váló ? retro kerámiatárgyai is megtalálhatóak lesznek. Virág Judit és Kieselbach Tamás árverési anyagukat mutatják be a rendezvény keretében: az aukciós kiállításán Virág Judit tárlatvezetést is tart.

 

Az utcában található, egykori Magyar?Francia Galéria megújult, és új helyen, Bodó Galéria és Aukciósházként működik tovább, a közeli anyák napjára pedig az anya?gyermek kapcsolatot ábrázoló válogatással készült. Erre az alkalomra készülve a Haas Galéria a REMEKMŰVEK ? REMEK MŰVEK című sorozatában Ráfael Győző Viktor Anya gyermekkel című festményét mutatja be. A Falk Art Fórum keretében a galériában Groteszk klasszikusok címmel nyílik rendhagyó kiállítás Szűcs Édua festményparódiáiból.

 

Anyák napja alkalmából május 5-én az utcában felállított színpadon a Hatszín Teátrum gyerekprogramjai szórakoztatják majd a kicsiket, de lesz kincskereső túra és játéksátor is, ahol kreatív játékokat próbálhatnak ki. A délutáni és esti órákban pedig zenei programok teszik még hangulatosabbá a 18. Falk Art Fórumot.