20161130_Keresztes_plakat_webre4

Orosz István és felesége, Keresztes Dóra egyaránt az Iparművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakán végezték tanulmányaikat. Mindketten a magyar képzőművészet fontos szereplői, Keresztes Dóra a festészet, a sokszorosított grafika, az illusztráció, a könyv-, plakát-, díszlet- és látványtervezés mellett animációs filmek készítésével, Orosz István pedig autonóm művészeti tevékenysége mellett alkalmazott grafikával ? elsősorban plakáttal és illusztrációval ? foglalkozik. A művész animációs filmeket is készít, de megjelentek verses-, próza- és esszékötetei is. A házaspár sokszínű és gazdag művészeti tevékenysége tehát nemcsak a képzőművészet világát gazdagítja, a Magyar Művészeti Akadémia rendezésében a Pesti Vigadó Galériájában megvalósult tárlat azonban az általuk készített illusztrációkra, plakátokra és animációs filmekre helyezte a fókuszt.

20161130_Keresztes_plakat_webre2

 

Különleges volt számunkra ez a kiállítás, hiszen az első fontos közös tárlatunk is itt, e falak között volt látható ? árulta el Orosz István. Az egykori Vigadó Galéria 1985. augusztus 1. és szeptember 1. között rendezte meg az Iparművészeti Főiskoláról akkoriban kikerült fiatal grafikus pár első közös kiállítását. A mostani tárlat az utolsó harminc év tervezőgrafikai munkáiból szemezget, de megidéz néhányat az egykor itt függő régi képek közül is ? tette hozzá a művész, aki megjegyezte: 1985 körül a plakát fontos műfaja volt a tervezőgrafikának, manapság azonban már nem készítenek annyit. Lehetne mondani, hogy ez a kiállítás búcsút is vesz a plakáttól, melyet jól mutat, hogy a második teremben látható művek, melyeket én készítettem, nem a falra függesztve lettek elhelyezve ? mondta Orosz István, majd hozzátette: a plakátra viszont továbbra is szükség van, ezért kiemelten fontos a Magyar Plakát Társaság tevékenysége és az a sok pályázat, mely alkotásra készteti a művészeket.

20161128_Orosz_Keresztes_webre_01

 

A plakát műfaja mellett természetesen az illusztráció is helyet kapott: a tárlat ezen egysége is reflektál a ?85-ben megrendezett kiállításra ? jegyezte meg Orosz István, majd ki is emelte Keresztes Dóra Nagy Gáspár Amíg fölragyog a jászol című verseskötetéhez készített illusztrációit. És hogy miért pont ezeket? A majdnem három évtizede megrendezett első közös kiállításukon Nagy Gáspár vitte a szót, így ezzel a gesztussal nemcsak egy fontos mérföldkőre, hanem a mára már elhunyt költőre is emlékeznek. Orosz István különlegességként említette meg Sebastien Brant A bolondok hajója című, 1494-ben megjelent, 115 fejezetből álló szatirikus verseskötetéhez készült metszeteit, melyeket a közönség már hosszú ideje szeretett volna látni. A bolondok hajója rajzai a rejtett képek műfajába tartoznak, amelyeken csak másodszorra lehet észrevenni a minden rajzon megjelenő koponyákat ? árulta el a művész.

 

Bár a finisszázson nem esett szó róla, Keresztes Dóra és Orosz István a magyar képzőművészet nélkülözhetetlen alkotói. Munkáik kiváló rajztudásukat és végtelen kreativitásukat tükrözik, mely nemcsak egy műfajban képes megnyilvánulni. A Vigadó Galériában megrendezett tárlat véget ért, ám a műveket és a művészeket ismerve kijelenthetjük, máris várjuk a következőt!

 

Forrás: Kultúra.hu

Fotó: mma.hu