A szezonnyitó táncházban, szeptember 5-én 18.30-tól a Fonóhoz köthető zenekarok muzsikálnak három különböző teremben, így a Pajtában a Szeret, az Eszterlánc, a Fonó zenekar, a Poros és az Erdélyi zenészek klubja húzza, a színházteremben két moldvai zenekar, a Berka és a Fanfára komplexa zenél, a folkkocsmánál pedig a Góbé és a Felvonó zenekarok táncoltatják a résztvevőket.

 
A Fonó szellemiségéhez híven a művelődés is teret kap az estén. Pávai István PhD., a Zeneakadémia professzora és a Hagyományok Házának archívumvezetője fogja megnyitni a Hagyományok Házának fotókiállítását: Zene, tánc, szokás egy angol fotográfus szemével, archív felvételek az Erdélyi Néprajzi Múzeum Galloway-gyűjteményéből címmel.
 
Idén megújul a nagy hagyományokkal rendelkező szerdánkénti táncház és néptánctanfolyam, amely új nevet kap: haTeha Szerda ? a legjobb táncház széles e hazában. A nagyvonalú alcímet álszerénység nélkül használja a Fonó, hiszen hétről hétre mintegy 300 főt fogad be a 17 éve működő népszerű, magas szakmai színvonalú táncház. Idén új tánctanárok ? Fitos Dezső és felesége Kocsi Enikő ? veszik át a tánctanfolyam szakmai irányítását. Minden szerdán négy tánctanár, egy énektanár, egy furulyatanár, két zenekar és havonta erdélyi hagyományőrzők várják majd az érdeklődőket. A néptánctanfolyam kezdő és haladó csoportokkal 18.30-kor kezdődik, amely 20.30-tól táncházba folyik át, ahol kifulladásig tart a mulatság. Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés! A szeptembertől decemberig tartó négy hónapos időszakban az Észak-mezőségi falvak táncaival ismerkedhetnek a tanulni vágyók.
 
Táncok mellett a dalokról sem feledkeznek meg; Navratil Andrea, Tintér Gabi és Fekete Zsuzsi, a Szeret és az Eszterlánc zenekarok énekeseinek irányításával ezeket is meg lehet tanulni szerdánként.
 
Mivel az erdélyi Mezőségben nemcsak a vonós, hanem a furulyazene is kiemelkedő, ezért furulya kör is indul, ahol meg lehet ismerkedni azzal a mesebeli muzsikával, amellyel a juhászok elvarázsolták a nyájaikat.
 
A szerdai táncházakba havonta hagyományőrző öregeket invitálnak meg. Ezektől a néniktől és bácsiktól nemcsak a táncot, és a dalokat tanulhatjuk el, hanem segítségükkel közvetlenül szerezhetünk tapasztalatokat egy másik korról, egy másik világról, egy teljesen más alapokon nyugvó életszemléletről.
 
Havonta, szombatonként (legközelebb szeptember 22 -én) Erdélyi zenészek klubja lesz a Fonóban, amelyben Erdélyből Magyarországra áttelepült zenészek gyűlnek össze az Üsztürü zenekar, Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója és Pávai István PhD., a Zeneakadémia professzora körül.
 
Havonta kétszer, péntekenként a Berka és a Felvonó zenekarok táncházában járhatják a moldvai és a vonós zene kedvelői. Szeptember 28-i táncházuk a Fonó 17 programsorozat keretén belül rendhagyóan kiegészül a Magyarpalatkai bandával. (A Fonó 17 a Fonó eddigi éveire utaló kiemelt rendezvénysorozat.)
 
Csütörtökönként a Poros zenekar várja régi családi zenekarok és falusi közösségek hangulatát idéző klubjába az ízes népzene kedvelőit.
 
Szeptember 8-án fellép Sebestyén Márta régizene-népzenei programjával párban Andrejszki Judit régizenésszel. Műsoruk írott és népzenei forrásokból táplálkozik, és izgalmas egymásra találást jelent mindkettőjük számára.
 
Szeptember 14-én Dupla duókoncertet adnak a hazai folk és etno jazz olyan kiemelkedő előadói mint Dresch Mihály és Lukács Miklós valamint Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás.