(MTI) “Nekünk, magyaroknak mindig szívügyünk volt és lesz, hogy népművészetünk kincseit átörökítsük, néprajzi értékeinket megőrizzük, a népi hagyományokat ápoljuk” – idézi a Vidékfejlesztés Minisztérium közleménye Fazekas Sándort. Mint a miniszter kiemelte, a Mesterségek Ünnepe páratlan lehetőségekkel és programokkal várja kiállítóit és látogatóit. 
    

Az érdeklődők a régi, ritka mesterségek közül egyebek mellett a halászhálókötő, a pintér, a kötélverő és a szappanfőző mesterségekkel is megismerkedhetnek. A csaknem 800 résztvevő mester között számos más szakma is képviselteti majd magát, a látogatók idén is megtekinthetik a többi között a szövés-fonás, a kovácsolás vagy éppen a tojásdíszítés remekeit.
    
“Remélem, sok fiatal kap kedvet, hogy közelről megismerje a kézművesek, a gazdálkodók, az állattartók és növénytermesztők munkáját, és bátor döntéssel ezt a dolgos, de annál szebb életformát választja. Falvakban élni, oda költözni, vagy a szülőföldön megmaradni és boldogulni, fiatalokra váró kihívás. Fontos, hogy a városban élők egyre inkább megbecsüljék a vidéken élők munkáját, küzdelmeit, emberfeletti teljesítményüket, ami nélkül a városban üresen konganának a boltok polcai, elhallgatna a zene, feledésbe merülnének dalaink, táncaink” – idézi a közlemény Fazekas Sándort.
    
A miniszter hozzátette: azt szeretnék, hogy tájegységeinken olyan elevenen éljenek a hagyományok egész évben, mint a Mesterségek Ünnepének négy napján. “Ehhez elengedhetetlen, hogy a családi gazdaságok, a kis és középvállalkozások megerősödjenek, hogy a falusi turizmus és a vidéki kézművesipar tisztes megélhetési forrássá váljon és a helyben termelt árunak legyen helyi piaca” – fogalmazott a vidékfejlesztési tárca vezetője.
    
Fazekas Sándor az összegzés szerint arról is beszélt, hogy a kézműves ipar termékei minőségben magasan felülmúlják a tömegtermékeket. “A jövőre nézve az a közös feladatunk, hogy az egészséges, minőségi magyar élelmiszerek, a mikro-, kis- és középvállalkozások termékei mennyiségben is felvegyék a versenyt a dömpingáruval szemben. Ez nem pusztán gazdasági kérdés. A kézművesek nemcsak mesterségbeli tudást, de értékrendet is őriznek. A lelemény, a kifinomult ízlés, a kézügyesség, az évszázados fogások mellett munkájuk középpontjában ott áll a természet tisztelete is” – vélekedett a miniszter.