(MTI) – A vicces vetélkedő versenyszámait a 19. századi hagyományos palóc életből és mindennapokból vett feladatokból állítják össze, és a szervezők arra törekednek, hogy csakis arra a korra jellemző eszközöket használják a versenyszámokban.

Domoszló, Gyöngyöshalász, Gyöngyöspata, Gyöngyöshalász, Nagyréde, Szücsi és Vécs bajnokai egyebek mellett létrában futás, tojásszedés, úgynevezett sacc-malac versenyszámokban is versengenek az erőpróbán. Utóbbi egy választási malac súlyának megfelelő termény megbecsülését jelenti.
 
Nem kevésbé mulatságos kategória a petrencehordás, a parittyázás, a fűrészelés, a tojás célba dobása wc-deszkán keresztül, a bicikliráfhajtás, a célba lövés óriáscsúzlival, gombvarrás gatyára, a szekéren végrehajtott kerékcsere és a szalmazsáktömés.
 
A parasztolimpiát a hagyományos helyi termékek népszerűsítésének jegyében rendezik meg, ezért valamennyi résztvevő falunak nevezési díjként helyi termékekkel, például borral, süteménnyel, pogácsával, sajttal, szörppel kell felvonulnia a versengésen.
 
A bajnokság végén díjként ezeket az ínyencségeket osztják ki a győztesek között. Az immár harmadik alkalommal megrendezett bajnokság, a hagyományoknak megfelelően az olimpiai láng meggyújtásával veszi kezdetét Nagyréde központjában, az Erzsébet téren.