(MTI) Kecskés Noémi sajtóreferens az ünnepi kínálatot sorolva kiemelte, hogy a múzeum bagladi lakóházában a skanzen saját készítésű lekvárjával, házi vajjal és helyben sütött kenyérrel kínálják a látogatókat, az ásványrárói lakóházban az otthoni tésztakészítés titkait fedik fel, míg a Gyurka-műhelyben az őrlés, a szitálás és a sütés után frissen sült cipó a jutalom.
    

Nemcsak a kenyérsütés, a lisztkészítés folyamata is feltárul a vendégek előtt, hiszen a Felső-Tiszavidék tájegységében a száraz-, a Bakonyt, Balaton-felvidéket képviselő részben a vízimalom látható munka közben, szombaton és vasárnap pedig szakértő tárlatvezetés mutatja be a múzeumban található valamennyi malomtípus működését.
    
Augusztus 20-án a szadai tájház hagyományőrző csoportja készít tradicionális kenyérlángost, a jól ismert tejfölös és fokhagymás ízesítés mellett lekváros változatban is.
    
A kézműves foglalkozások során a kenyérkosárruha hímzését gyakorolhatják az érdeklődők, de lesz kiskerti termékmustra is, ahol a skanzen szezonális zöldségeiből és gyümölcseiből kínálnak kóstolót, és várják az érdeklődőket a helyi kistermelők portékái –  aszalt gyümölcsök, lekvárok, szörpök, tejtermékek – is.
    
A gyerekek – a magyar olimpikonok nyomdokaiba lépve – a Játékudvarban tesztelhetik gyorsaságukat és ügyességüket, a szombati falusi “olimpia” számai közt dárdahajítás, petrencés rúd tartása, vívás, fasúlyzós súlyemelés, íjászat szerepel, és lesz nádlevélből készült hajók “vitorlásversenye” is teknőben.
    
Hétfőn a honfoglalásé a főszerep, amikor a falufoglalók karókkal kijelölik a falu határát, a családok a szarvas elejtéséhez íjat és nyílvesszőt készítenek, összegyűjtik a búzakévéket, gabonát őrölnek, boronaházat építenek, kialakítják a faluképet és vezetőt választanak – mondta Kecskés Noémi.