A szervezők formabontó elképzelése alapján, egy olyan közösségi teret hoznak létre, ahol bárki megismerheti, a népzene, a néptánc, kézműves-hagyományaink izgalmas, különleges oldalát. A program összeállításakor nemcsak a táncházas közönség megszólítása, Kapolcsra való lecsalogatása volt a cél, hanem azok kiszolgálására is nagy hangsúlyt fektettek, akik még nem ismerik ? vagy nem jól ismerik ? a népi kultúra mai varázslatos megélési módjait. Ezért is szerepel az udvarban nagyon sok olyan program és feltöltődési lehetőség, amelybe a nap bármely szakában a tíz nap során bármikor be lehet kapcsolódni mindenféle előzetes ismeret nélkül.

Délelőttönként napindító tánckurzusra várják az érdeklődőket a Magyar Állami Népi Együttes táncosai, a kézművesmesterek segítségével a nemezelés és a bútorfestés hagyományait lehet megismerni, sőt a bátrabbak maguk is kipróbálhatják ezeket, és ha minden jól megy, a látogatók közreműködésével elkészül az udvar nemezszőnyege is a 10. nap végére. Alkalom adódik legszebb népdalaink megismerésére is ? aki szorgosan látogatja az énektanításokat a hajnali nótázásokkor sem fog csendben üldögélni!

folkudvar

A délután hatalmas balkáni, nemzetiségi bulival indul, ezekről a Kolo, a Csürrentő, a Csángálló, a Falkafolk, a Babra és a T?rakija zenekarok gondoskodnak. Minden este 6 órakor a FolkEmbassy-Kertem szabadegyetemé a terep, ahol a kerekasztal-beszélgetések sokféleségét a vendégek széles palettája biztosítja, közöttük találjuk Barcza György és Oszkó Péter gazdasági szakembert, Sándor Ildikó néprajzkutatót, Ozsvald Eszter ipari formatervező mérnököt vagy épp Mocsai Lajos legendás kézilabdaedzőt.

Az esti hangulatot a felnőtteknek szóló népmesék alapozzák meg meghívott mesélők és a Hagyományok Háza népmesetanfolyamának hallgatóinak tolmácsolásában. Az esték fénypontjai természetesen a koncertek lesznek és az azt követő hajnalig tartó folkkocsmák ? kizárólag élő népzenével. A Folkudvar színpadán olyan legendás előadók fordulnak meg a tíz nap alatt mint Sebestyén Márta, Bognár Szilvi, Dresch Mihály, Szokolay Dongó Balázs, a Tükrös együttes vagy épp a Fonó zenekar. Mellettük helyet kapnak a legkiválóbb fiatal zenekarok is, mint a Magos, a Zagyva banda, a Bazseva és a Berka együttes. A szervezők kiemelt szempontja volt, hogy a zenélésbe belenevelkedett helyi hagyományőrző zenészek is megforduljanak az udvarban, így a palatkai Kodoba Florin és a bánffyhunyadi Varga István Kiscsipás is több napon keresztül lesz az udvar vendége.

folkudv

A rengeteg program mellett természetesen a gasztronómiáról sem feledkeztek meg: a ?Muzsikáló bográcsban? a vajdasági Utasi Pepe minden nap ismert népzenészek kedves ételeit főzi, és biztosan nem fogunk csalódni a Kapolcson hírnevet szerzett Kobuci Kert kínálatában sem.

A néphagyományok szeretői Kapolcson a már évek óta működő Muharay udvart se hagyják ki a látogatásuk során, ahol minden nap többek között játszóházzal, énektanítással és látványos táncelőadásokkal várják az érdeklődőket Sebestyén Márta háziasszonykodásával.

Most már csak egy feladat maradt: július 24-étől irány Kapolcs és a néphagyományok felfedezése.

A Folkudvar programjai: www.muveszetekvolgye.hu