A Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményei május 1. óta egymás után nyílnak meg a járványügyi szabályok betartása mellett. A budapesti főépület, a Magyar Nemzeti Múzeum 2021. május 11-től várja az érdeklődőket az egészségügyi és a szociális szféra dolgozóinak rekreációját szolgáló kedvezményrendszerrel.

A látogatók már hétvégén birtokba vehették az MNM Mátyás Király Múzeumát, amely 2020. május 1-jén nyitotta meg kapuit. A nemesvámosi Villa Romana Baláca Kiállítóhely 2021. május 4-től fogadja a közönséget: a park, a romkert, a kőtár egy része és a fogadóépület újra megtekinthető egyének és családosok számára is, korlátozott létszám mellett. Az MNM Esztergomi Vármúzeuma és a közeli Babits Mihály Emlékház május 7-től nyit ki, és pünkösdhétfőn is hívogatja az érdeklődőket. A Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye május 8-tól lesz újra látogatható a járványügyi szabályok betartása mellett.

Szintén május 8-án nyit a balassagyarmati Palóc Ház, a közeli Palóc Múzeum pedig május 11-én. Továbbá 8-ától látogatható Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum főépülete, ahol tárlatvezetéseket és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is igényelhetnek a látogatók előzetes regisztráció után. A Magyar Nemzeti Múzeum ekkor indítja el a Múlt nagyjai – jelen hősei kampányát, hogy a koronavírushoz kapcsolódó első korlátozások kétéves évfordulójáig, 2022. március 11-ig ingyenesen fogadja a múlt nagyjait bemutató történeti kiállításaiban a jelenkor hőseit. Egyúttal arra kéri majd a közönséget, hogy az erre létrehozott felületeken mondják el történeteiket, köszönjék meg a mindannyiunkért folytatott önfeláldozó munkát.

Múlt nagyjai – jelen hősei kampányhoz kapcsolódó Semmelweis Orvostörténeti Múzeum szintén május 11-től várja a látogatókat, az állandó kiállítása mellett az Oktatás, hagyomány, innováció – A Semmelweis Egyetem 250 éve című időszaki tárlattal, emellett folytatódik az ősszel elindult Várószoba kortárs művészeti projekt is. Az Arany Sas Patikamúzeum május 13-án nyílik, ezt követően csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható.

Ugyancsak május 13-tól tárja ki kapuit Sárazsadányban az MNM Rákóczi Múzeumának Néprajzi Kiállítása. A folyamatot a Pilisszentléleken található Szlovák Tájház zárja, amely május 15-től, szombattól fogadja a kirándulókat.

Nyitókép: A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Szent István-terme, fotó: MTI/Manek Attila