Az Építészkonferencia második napját Dr. Nagy Gábor Tamás, az első kerület polgármestere nyitotta meg Új utakon című előadásával. Mint mondta, műemlékvédelmi szempontok miatt a Vár területén nem vezették be a lakásprivatizációt, ami hosszú távon az épületek előnyét szolgálta. Ellenpéldaként Prágát hozza, ahol a hasonló jellegű műemlékek területén ma már szinte csak külföldiek élnek, illetve az alkalmi turisták vették birtokba. ?A Vár lakónegyed és nem szeretnénk, hogy bulinegyeddé váljon és kisajátítsák a szórakozni vágyók.?


_dsc5841__copy_1_450x330.png
Dr. Nagy Gábor Tamás

Képekkel illusztrálta, miképpen változtak a Várnegyed nevezetességei az elmúlt évtizedekben. Sikeresen felújították a Corvin, a Szentháromság és a Clark Ádám teret, több műemlék jellegű, de önkormányzati tulajdonban lévő lakóépületet a Batthyány téren és a környező utcákban. Különösen fontos volt az Alagút tetejének rendbetétele, illetve korláttal való felszerelése.

A polgármester kitért arra is, hogy az elkövetkező években elsősorban a Vár közlekedési rendszerét szeretnék átalakítani: a turistabuszokat, illetve a személyautókat kiterelni, a BKV pedig új, korszerű járművekkel vinné fel a látogatókat. Ehhez fontos lépés az utak restaurálása, valamint korszerű lépcsők és liftek elhelyezése.


_dsc5893__copy__450x330.png
Rudolf Zunke

A konferencia első, Fejlesztések Európában ? Módszertan című szekcióját Zoboki Gábor Ybl-díjas építész vezette. Gabor Mester de Parajd állami műemléki főépítész Műemlékvédelem és fejlesztések Párizstól Bécsig című előadásában azt mutatta be, hogyan oldották meg a restaurálásokat az azokat ellenzők Franciaországban. Őt Rudolf Zunke követte, aki Bécs fejlesztéseinek kérdéseit fejtette ki és hogy hogyan sikerült megőrizniük a város identitását a felújítások kivitelezésekor. Az első szekciót Franco Stella professzor zárta, aki a Berlin Schloss újjáépítésének terveit prezentálta a hallgatóságnak.

Fotók: Csákvári Zsigmond