Brahms szimfóniáinak sorában most az F-dúr harmadik került be a május 6-i hangverseny műsorába. 19 órai kezdettel kapcsolódhatunk be az ingyenes élő közvetítésbe, a Kodály Központban Johannes Brahms III. (F-dúr) szimfóniája előtt Richard Strauss Az úrhatnám polgár című zenekari szvitje hangzik el.

Az újgazdag polgár örök érvényű molière-i meséje bővelkedik az abszurd, látványos és hangzatos jelenetekben, a muzsikusok azonban színpadkép nélkül, hangszereik segítségével vezetik végig a közönséget a történeten. Strauss 1920-ban elkészült zenekari szvitje népszerű koncertdarabbá vált a közönség és a zenekarok számára, amelyek előszeretettel tűzik műsorra. Nem szükséges hangsúlyozni, hogy a szüzsé bőven szolgáltat alkalmat a társadalomkritika megfogalmazására és az úrhatnám emberek parodizálására, Strauss él is ezzel a lehetőséggel, különböző zeneirodalmi részleteket megidézve.

Brahms összesen négy szimfóniát szerzett. A harmadik, bár elvileg F-dúr, mégis sok küzdelem és borús gondolat kap benne helyet, ugyanakkor a mű legvégén „kiderül az ég”, bár ha csak csendesen is, de idézi a kezdőtéma fényét, az ígéretet, hogy a felhők fölött tiszta az ég.

Az élő közvetítés a www.pfz.hu oldalról, illetve erre a linkre kattintva érhető el.

Kép forrása: Pannon Filharmonikusok