IMG_1000

A mai Szőny alatt fekvő egykori római kori település, Brigetio a Római Birodalom azon alig tucatnyi kiemelkedő helyszíneinek egyike, ahol a római hadsereg egyik legiója, a legio I Adiutrix állomásozott, és a tábor mellett nagy kiterjedésű katonaváros, távolabb pedig városi ranggal rendelkező polgárváros helyezkedett el. Pannonia magyarországi részén csak Aquincum rendelkezett hasonló adottságokkal.

 

A római limes világörökségi várományosi helyszín világörökségi felterjesztésének előkészítése Visy Zsolt professzor, miniszteri biztos irányításával zajlik ? mondta L. Simon László. A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára hozzátette: 2015-ben 32 limes lelőhely védetté nyilvánítása történt meg, idén további 28-at terveznek, és ebben az évben készül el a végleges világörökségi jelölési dokumentáció. Amennyiben a kormány támogatja ezt, 2017-ben be fogják nyújtani a javaslatokat az UNESCO-hoz. Ebben a nevezési listában kiemelt helyen szerepel Brigetio ? hangsúlyozta az államtitkár, megjegyezve: itt ugyanis lehetőség van arra, hogy kimagasló színvonalú szabadtéri régészeti park jöjjön létre. A világörökségi várományosi helyszínek támogatására összesen 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre ? ebből várhatóan 400-500 millió forint jutna a brigetioi ásatásokra ? jelentette be L. Simon László.

Az eddig elvégzett munkálatok kapcsán kiemelte: Brigetio jó példája annak, hogy a politika és a beruházói oldal is képes az önkorrekcióra, hiszen a dunai gátat ez eredetileg tervezetthez képest arrébb helyezték, máshol építették meg, így sikerült megmenteni a régészeti leletet.

IMG_0996
Czunyiné dr. Bertalan Judit, Visy Zsolt, L. Simon László

Az 1951 óta egyedileg védett régészeti lelőhelyen, mely egyúttal a világörökségi címre felterjesztendő magyarországi limes része, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézete és a Komáromi Klapka György Múzeum munkatársai 1992-óta szoros együttműködésben végeznek régészeti feltárásokat.

A Komárom?Almásfüzitői árvízvédelmi beruházásokhoz kapcsolódó munkálatok során, 2014 nyarán és őszén a táborváros kivételesen jó állapotban megőrződött, sűrűn beépített, addig érintetlen része került napvilágra, egy több száz m?-es épületkomplexum, a brigetioi katonaváros fürdőjével. Bár Aquincumhoz hasonlóan Brigetióban is több közfürdő működhetett, a város területéről eddig egyáltalán nem ismertünk fürdőépületet. A fürdő falainak alapozásai több helyen nagyon jó állapotban maradtak meg, az egyes helyiségek padlói pedig helyenként több tíz négyzetméteres összefüggő felületen láthatók.

Az egyetem és a múzeum 2015-ben a Miniszterelnökség anyagi támogatásával folytatta az ásatásokat. Egy három évre tervezett feltárási program keretében további 2-3000 m2-nyi területet kívánnak kutatni és bemutatásra előkészíteni. A nagyszabású régészeti program feladatainak elvégzését a Miniszterelnökség idén 25 millió forinttal támogatja ? ezt az összeget a sajtótájékoztatón egy jelképes csekk formájában át is nyújtotta az államtitkár.

IMG_1017

Visy Zsolt, a brigetiói ásatásokért felelős miniszteri biztos, a Pécsi Tudományegyetem professzor emeritusa elmondta: a hosszabb távú terv az, hogy a Római Birodalom teljes limese világörökségi helyszín legyen ? egyébként magyar javaslatra. Jelenleg három helyszín védett csupán, a magyar nevezés folyamatban van, a pályázat júniusra készül el. A professzor kiemelte, hogy még idén létrehozzák a tervezett világörökségi helyszínt kezelő szervezetet, és az érintett településeken információs táblákat helyeznek el.

 

?Nekünk, közszereplőknek, politikusoknak kétirányú felelősségünk van? ? mondta Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője. ?Az egyik, hogy a jelenkorban azt a régiót, azt a várost, ahol élünk, élhetővé és fenntarthatóvá tegyük az ott élőknek és az ott élők gyermekeinek. A másik viszont egy kevésbé hangsúlyozott kötelességünk, vagyis, hogy a nemzetünket, országunkat meghatározó történelmi múltat megfelelőképpen kezeljük és ápoljuk.? Ennek a feladatnak jó bizonyítéka Brigetio ? fogalmazta meg.

 

IMG_0949

Brigetio maradványait a kezdetektől igen sokra értékelte a régészet- és az ókortudomány. Az egykori polgárváros (municipium) területéről a mai napig kerülnek elő váratlan és jelentős emlékek, mint például a mai Vásártéren állt egykori épület magas színvonalú freskói, melyeket ma a Komáromi Klapka György Múzeumban tekinthetnek meg a látogatók. A tábor központi építményének területéről kerültek elő Pannonia római kori történetének újabb ?kincsei?, egy bronz törvénytábla töredékei, mely hazánkban párját ritkító lelet.

IMG_1181

Fotó: Kőmives András