Tizenöt helyszínen hetven programot kínálnak az október elejéig tartó programsorozatban a városlakóknak és a Szombathelyre látogatóknak. A város új kulturális helyszínén, a szombathelyi víztoronyban és annak környékén rendeznek július 17-én családi délutánt koncertekkel, játékos sportversenyekkel.

Július 19-től egy héten át az AGORA Savaria Filmszínházban a nemrég elhunyt és Vas megyéhez sok szállal kötődő Törőcsik Marira emlékeznek, levetítik a művésznő pályájának legjelentősebb filmjeit. Augusztus 13-án és 14-én a szombathelyi Emlékmű-dombon A Dal ugyanaz marad címmel zenés filmeket vetítenek.

Az első teraszkoncerten, július 23-án Török Ádám adott volna koncertet, aki azonban betegsége miatt lemondta fellépéseit, ezért szombathelyi zenészeket és énekeseket láthatnak és hallhatnak helyette a nézők. Július 30-án a Koprive Zenekar és Csorba Lóci horvát–magyar alternatív estet tart, augusztus 6-án a Savaria Szimfonikus Zenekar négy kamarazenekara ad majd koncertet a városháza teraszán, augusztus 13-án pedig a szintén szombathelyi kötődésű Holdosi Attila és színész barátai koncerteznek.

Pavelkovits Petra, az utcaművészeti fesztivál főszervezője elmondta: az augusztus 7–8-án megrendezendő utcaművészeti hétvégével az volt a céljuk, hogy többféle művészeti ágat „kivigyenek az utcára”, zenészek, táncosok, képzőművészek, fotósok, kézművesek, profik és amatőrök mutatkoznak be koncertekkel, kiállításokkal, kézműves-foglalkozásokkal.

Figyeltek arra is, hogy akik eddig „kitaszítottnak érezhették magukat” vagy csupán meghúzódtak az árnyékban, azoknak is helyet adjanak, így idén lesz például grafiti workshop és közös falfestés is.

Nyitókép: az Érezd Szombathelyt! programsorozat sajtótájékoztatója. Forrás: szombathely.hu/Büki László 950