Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, a rendezvény házigazdája elmondta: a program alapvető célja a közgyűjtemények népszerűsítése és a múzeumok sokszínű kulturális kínálatának megismertetése, amelynek nemzeti identitásunk erősítésében is lényeges szerepe van. A főigazgató arról is beszélt, hogy a program hitvallása szorosan összefügg az UNESCO nem régen nyilvánosságra hozott, a világ múzeumainak funkcióit meghatározó állásfoglalásával, amelynek négy alapeleme: a megőrzés, a kutatás, a kommunikáció és az oktatás.

A program elsődleges célcsoportja a 8?16 év közötti fiatal korosztály, de bíznak benne, hogy a felnőtt lakosságot is sikerül megszólítaniuk ? ismertette Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. Mint kifejtette: fontos, hogy a gyermekek ne kötelező programként, hanem élményként tekintsenek a múzeumlátogatásra.

A 2014-ben lezajlott program leghangsúlyosabb eleme, a Matricagyűjtő játék jelentősen átalakulva, ezúttal határidő nélkül, egyszerűbb szabályokkal és online felületen folytatódik. A játékosok a megállítótáblán található QR-kód segítségével tölthetik le okostelefonjukra a játékhoz szükséges alkalmazást. Az egyedi azonosító beolvasását követően a virtuális matricagyűjtő-albumokban egy, az intézményről készült matrica jelenik meg.

A Mozaik Múzeumtúra hat állomásos roadshow keretében járja végig az országot, amelyek alkalmával múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, koncertekkel, exkluzív tárlatvezetéssel és különleges vagy máskor nem látogatható helyszínek bemutatásával igyekeznek vonzóvá tenni a múzeumokat. A szervezők minden esetben nagyon fontosnak tartják a helyi múzeumok munkatársainak bevonását a programok megvalósításában.

Roadshow-állomások (időpontok, helyszínek, központi múzeum):

2016. szeptember 16. Kecskemét ? Katona József Múzeum

2016. szeptember 23. Székesfehérvár ? Szent István Király Múzeum

2016. szeptember 30. Miskolc ? Hermann Ottó Múzeum

2016. október 7. Pécs ? Janus Pannonius Múzeum

2016. október 14. Győr ? Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

2016. október 21. Debrecen ? Déri Múzeum

Emellett néhány speciális dologgal is készülnek, mint például az ?56-os Múzeumtúra, amely az 1956-os forradalom emlékévéhez és a hozzá kötődő kiállításokhoz kapcsolódik. A Tájak-Korok-Múzeumok múzeumtúra pedig Debrecen és Vác nevezetességeit járja körül.

A program megvalósításában a Néprajzi Múzeum közreműködő partnere az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft., a támogatók közt van az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség is.

Végh Nóra

Fotó: Kőmives András