A hanganyagokkal, filmrészletekkel színesített interaktív foglalkozások szeptember végén kezdődtek az intézet fél éves centenáriumi programsorozatának részeként, az órákon csaknem 200 középiskolás vett részt. 

Irodalmi-kulturális rendezvényekkel, tablókiállítással, emlékbélyeggel és új zenei alkotások inspirálásával tisztelgett Pilinszky János születésének 100. évfordulója előtt a Kertész Imre Intézet 2021-ben. A Pilinszky-hagyatékrészt is kezelő intézet május 27-én, a költő halálának 40. évfordulóján indította el ünnepi rendezvényeit, hogy a XX. század egyik legjelentősebb alkotójának életművét, személyiségének karizmatikus kisugárzását és költészetének hatását minél sokszínűbben bemutassa.

A programsorozat részeként ősszel rendhagyó Pilinszky-irodalomórák kezdődtek a Kertész Imre Intézetben, amelyekre szeptember végétől jelentkezhettek az osztályok. A foglalkozásokon drámapedagógiai módszerekkel dolgozták fel Pilinszky János költészetének egyes részeit. A 9. osztályosok óráinak fókuszában a magány, az elszigetelődés, a hazatalálás és az otthonkeresés témája állt, míg a 11–12.-eseknek ajánlott foglalkozásokon a háború, a holokauszt és a kiszolgáltatottság művészi kifejezésével, valamint a hit keresésével és a szeretet megélésének problémáival foglalkoztak a diákok. Az órák végén az intézet által őrzött Pilinszky-kéziratokat is megtekinthették a résztvevők.

A visszajelzések alapján a diákok élvezték a szokásostól eltérő, interaktív óratípust, a szituációs gyakorlatokat és az önismeretet is igénylő feladatokat, amelyek segítették őket abban, hogy elmélyüljenek Pilinszky költészetében.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a rendhagyó irodalomórák jövőre is folytatódnak, az ingyenes foglalkozásokra a rendezveny@kerteszintezet.hu címen várja a középiskolás osztályok jelentkezését a Kertész Imre Intézet.

Fotó: MTI/Molnár Edit