A Fonó Budai Zeneház a nyári időszakra bezárja kapuit, és csak szeptemberben várja újra a közönséget, előtte azonban izgalmas programkavalkáddal: a Magos zenekar Bartók 1914 című lemezének bemutatójával, a Fonó Szerda évadzáró alkalmával és Tánckaláka címmel a Fitos Dezső Társulat előadásával búcsúztatja az idei évadot.

A Magos együttes. Kép forrása: Fonó Budai Zeneház
A Magos együttes. Kép forrása Fonó Budai Zeneház

A Magos együttes tagjai a táncházmozgalom legnépszerűbb tájegységei – Kalotaszeg, Mezőség – mellett a Maros mente és Székelyföld legkülönlegesebb muzsikáit is bemutatva vezetik be a közönséget Erdély népzenei hagyományába. A koncert során az együttes a legújabb, Bartók 1914 című lemezéről is játszik: Bartók Béla az első világháború kitörése előtt, 1914 áprilisában indult el Maros-Torda megyébe, és végül ez az utazás lett a komponista utolsó nagy erdélyi népzenei gyűjtőútja. A néhány hónappal később kezdődő világégés és az azt követő történelmi folyamatok végleg elsöpörték az autentikus népzenének azt az állapotát, amelyet az itt készített felvételek őriznek. A Magos zenekar legújabb lemeze ennek a zenei anyagnak állít emléket.

Június 19-én szerdán az évadzáró Fonó Szerda egyben az ördöngösfüzesi és feketelaki tánctanfolyam záróalkalma is. Az estén színpadi műsorral, majd táncházzal várnak mindenkit. Előbbit Deffend Irén „Inci”, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes vezetője szerkeszti, az esti táncházban a Naszály zenekar muzsikál.

Június 22-én a Tánckaláka című program zárja le a nyári szünet előtti fonós programsorozatot. A Fitos Dezső Társulat táncbemutatóján az együttes két gyerekcsoportja, a Fonó-béli és a zugligeti is közreműködik. Az előadást fergeteges táncos-énekes mulatság követi vetélkedővel és népi sportjátékokkal, A táncházban a Sajó Banda muzsikál.